Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της υπέρτασης 

  • Η κληρονομικότητα
  • η καθιστική ζωή, 
  • το καπνισμα,
  • ασχημες διαιτητικές συνήθειες,
  • υπερκοπωση - άγχος.

Η συμβολή της μεσογειακής δίαιτας στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
H μεσογειακή διατροφή περιέχει τροφές πλούσιες σε Κ (κάλιο) που βρίσκεται άφθονο σε φρούτα λαχανικά, κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χυμούς πορτοκαλιού, αποξηραμένα φρούτα, πατάτες. Χρησιμοποιείται για να προστατεύσει από την υψηλή αρτηριακή πίεση που συνδέεται με υψηλά ποσά άλατος. Δίαιτα χορτοφαγική, υψηλή σε κάλιο είναι ευνοική για την προστασία από υψηλή αρτηριακή πίεση και για την προστασία από καρδιακά επεισόδια. Τροφές πλούσιες σε Κ που περιέχουν ουσίες, όπως η β-καροτίνη, ή βιταμίνη Ε και C σελήνιο και ψευδάργυρο μπορεί να είναι ευνοικές για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε λιπαρά οξέα της σειράς ω-3 επιφέρουν μείωση της αρτηριακής πίεσης. Φαίνεται ότι δόσεις σχετικά υψηλές σε ω-3 (που αντιστοιχούν σε 2 μερίδες από 100 γρ λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα) επιτρέπουν την μείωση σε μικρό διάστημα της αρτηριακής πίεσης σε άτομα υπερτασικά που δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Επίσης σε ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας η τακτική φυσική δραστηριότης μέτριας έντασης (40-60% της μεγιστης σωματικής ικανότητας του ατόμου) μπορεί να επιφέρει μια μείωση της τάξης των 10 mmHg της συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα εντός 5 ετών- οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Αφρικανική σκόνη: Πού είναι το υπουργείο Υγείας;