Τα παιδιά σας δεν καταναλώνουν λαχανικά; Οι επιστήμονες προτείνουν να τους δώσετε διαφορετικά ονόματα!

Σε μια πρόσφατη έρευνα, δόθηκαν σε 186 τετράχρονα παιδιά, κάποιες ημέρες στο μεσημεριανό τους γεύμα καρότα και άλλες ημέρες καρότα τα οποία μετονόμασαν σε ‘καρότα όρασης ακτίνων Χ’.

Το αποτέλεσμα ήταν η κατανάλωση διπλάσιας ποσότητας από τα ‘καρότα όρασης ακτίνων Χ’. Μάλιστα η μελέτη έδειξε πως η θετική επίδραση του νέου ονόματος στην κατανάλωση των τροφίμων από τα παιδιά, συνεχιζόταν ακόμα και όταν πια τα τρόφιμα δεν μετονομάζονταν.

 Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα καρότων ακόμα και όταν οι ερευνητές δεν τους τα παρουσίαζαν σαν ‘καρότα όρασης ακτίνων Χ’ αλλά σαν απλά καρότα.

Η έρευνα, παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Σχολικής Διατροφής στην Ουάσιγκτον. ‘Ονόματα από κόμικς ή αστεία ονόματα φαίνεται να κάνουν τα τρόφιμα φιλικότερα στα παιδιά’ ισχυρίζεται ο επιφανής συγγραφέας του Πανεπιστημίου του Κορνέλ Brian Wansink και συνεχίζει, λέγοντας πως ‘ακόμη και 'δύναμη μπιζελιού' ή 'δέντρα μπρόκολου δεινοσαύρων’, μπορεί να είναι αστεία ονόματα τροφίμων, τα οποία να κάνουν τα παιδιά να σκεφτούν ότι είναι πιο διασκευαστικό να τα καταναλώσουν.

Και φαίνεται πως η επίδραση αυτή συνεχίζεται ακόμη και την επόμενη ημέρα’.

Η παραπάνω έρευνα μπορεί να πραγματοποιήθηκε σε παιδικούς σταθμούς, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι ίδια τεχνάσματα μπορούν να λειτουργήσουν με επιτυχία και στο σπίτι. ‘Το χρησιμοποιώ αυτό στα παιδιά μου’ δηλώνει ένας από τους ερευνητές, ο Collin Payne ‘οτιδήποτε φαγητό ερεθίζει την φαντασία τους φαίνεται να ερεθίζει και την επιθυμία κατανάλωσής του’.


Πηγές:
Προσαρμογή: Η Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία