Αν φοβάστε για την υγεία της καρδιάς σας και θέλετε να την προστατεύσετε, δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα μπορούν να σας σώσουν την ζωή. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε αυτή την ποσότητα λιπαρών ψαριών, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά ω-3 τους είναι τα θρεπτικά συστατικά που μας προφυλάσσουν από την καρδιοπάθεια.

Τι είναι τα ω-3 και γιατί είναι ωφέλιμα για την καρδιά 

Τα ψάρια περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο κρέας, μπορεί να ελαττώσουν την κακή χοληστερόλη μας. Τα ω-3, όμως, φαίνεται να είναι τα πιο ωφέλιμα από τα λιπαρά των ψαριών, καθώς μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό. Οι φλεγμονές μπορεί να δημιουργήσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν καρδιοπάθεια και έμφραγμα. Τα ω-3 μπορεί να ελαττώσουν τα τριγλυκερίδια, όπως και την αρτηριακή πίεση σε μικρό βαθμό, τις αρρυθμίες, και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.

Έχει σημασία να προσέχουμε τι ψάρια τρώμε. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο τόνος και οι αντζούγιες περιέχουν τα ω-3 σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, αλλά τα βρίσκουμε σε μικρότερες ποσότητες και σε πολλά άλλα θαλασσινά. Βέβαια, υπάρχουν ψάρια που θεωρούνται όχι και τόσο υγιεινά, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά τους είναι περισσότερα από τα υγιεινά λιπαρά, όπως το γατόψαρο. Προφανώς, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ο τρόπος που μαγειρεύουμε το ψάρι.

Ορισμένοι ερευνητές, από την άλλη πλευρά, έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση ψαριών από ιχθυοτροφεία, σε σχέση με τα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά, τα παρασιτοκτόνα και άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που τα καταναλώνουν. Την ίδια στιγμή, όμως, πολλά ψάρια ιχθυοτροφείου, ειδικά ο σολομός, έχουν υψηλότερα επίπεδα ω-3.

Πόσα ψάρια πρέπει να τρώω;

Για τον μέσο ενήλικα, δύο μερίδες ψαριών πλούσιων σε ω-3 μέσα στην εβδομάδα είναι ο καλύτερος στόχος. Η μερίδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 99 γραμμάρια, σκεφτείτε περίπου σε μέγεθος μίας τράπουλας. Οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή που σκοπεύουν να κάνουν παιδί πρέπει να περιορίσουν τα ψάρια που καταναλώνουν βέβαια, καθώς εκείνες και το έμβρυό τους μπορεί να είναι ευάλωτες στις πιθανές τοξίνες των ψαριών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο