Έχετε αναρωτηθεί γιατί το καλοκαίρι η όρεξή μας μειώνεται και η τάση μας να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή;

Η απάντηση κρύβεται στις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού μας σε νερό και όχι τόσο σε τροφές συμπαγείς και χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρά.

Πρόκειται με άλλα λόγια για μια εξαιρετική προσαρμοστική ικανότητα του οργανισμού μας στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της εποχής.

'Ακούγοντας' λοιπόν τη φύση μας πρέπει να καταναλώνουμε αυξημένες ποσότητες υγρών, όπως πόσιμο νερό, φρούτα, λαχανικά, χυμούς, καθώς και άλλα αφεψήματα, όπως καφέ, τσάι, αναψυκτικά.

Μάλιστα τα τελευταία, αντίθετα με ότι ευρέως είναι διαδεδομένο, συμβάλλουν και αυτά στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Σημασία του νερού

Η σημασία του νερού για τη ζωή είναι καθοριστική, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες. Γιατί όμως το νερό είναι τόσο σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση μας;

Το 40-60% του βάρους του ανθρώπου αποτελείται από νερό. Από αυτό τα 2/3 περίπου βρίσκονται ενδοκυτταρικά, μέσα δηλαδή στα κύτταρά μας και το υπόλοιπο εξωκυτταρικά. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2-2.5 λίτρα ημερησίως.

Από αυτό τα 1.4 λίτρα είναι τα πόσιμα υγρά, το 0.7 λίτρα από τις τροφές και περίπου 0.2 λίτρα από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών.

Η κύρια οδός αποβολής είναι τα ούρα και σε μικρότερο βαθμό τα κόπρανα και ο ιδρώτας. Φυσικά, τα δεδομένα αλλάζουν σε ένα ιδιαίτερο θερμό περιβάλλον όπου ο ιδρώτας παίζει σημαντικότερο ρόλο στην αποβολή νερού, καθώς είναι κύριας σημασίας για τη διαδικασία της θερμορύθμισης, δηλαδή της διατήρησης σταθερής σε ένα συγκεκριμένο εύρος, της θερμοκρασίας του σώματος, γιατί χωρίς αυτή τη διαδικασία δεν θα ζούσαμε.

Ας δούμε όμως πόσο νερό χρειαζόμαστε σήμερα και τι έχει αλλάξει από αυτό που πιστεύαμε παλιότερα. Μέχρι και πολύ πρόσφατα είχαμε τη σύσταση για κατανάλωση νερού τουλάχιστον 8 ποτηριών τη μέρα. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Medicine of the National Academies of Science) στην Αμερική για το 2004, αναφέρεται ότι το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κ.α και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα.

Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα γάλα είναι πηγές πρόσληψης των απαραίτητων υγρών κι ας μην είναι νερό αυτούσιο. Παράλληλα, και οι τροφές συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στον οργανισμό και ιδιαιτέρως τα φρούτα και τα λαχανικά που η περιεκτικότητά τους σε νερό προσεγγίζει το 90% της σύνθεσής τους.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε την ντομάτα, που η περιεκτικότητά της σε νερό υπερβαίνει το 90%, ενώ στο γάλα, που είναι ρόφημα, η περιεκτικότητα σε νερό είναι 85% περίπου.

Ηλεκτρολύτες

Η κατανάλωση όμως φρούτων και λαχανικών καλύπτει και μια άλλη εξίσου σημαντική ανάγκη του οργανισμού μας, αυτή των ηλεκτρολυτών. Με τον ιδρώτα, το σώμα μας χάνει μεγάλες ποσότητες από νάτριο και κάλιο, που βρίσκονται στον ενδοκυττάριο και εξωκυτάριο χώρο και συμβάλλουν μεταξύ των άλλων και στη διατήρηση της ισορροπίας στο κύτταρο.

Αν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, το κύτταρο παύει να λειτουργεί σωστά προκαλώντας στο σώμα διάφορες δυσλειτουργίες. Επειδή το νάτριο είναι εύκολο να το βρεί κανείς (επιτραπέζιο αλάτι, κρέας, ξηροί καρποί και γενικότερα όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα), το ζητούμενο είναι το κάλιο.

Το μπρόκολο, το σπανάκι, το αγγούρι, αλλά και η μπανάνα, το βερίκοκο, το πεπόνι, αποτελούν πολύ καλές πηγές του σημαντικού αυτού ηλεκτρολύτη.

Για ένα υγιές δέρμα

Αν προσέξετε τους αγρότες στο ύπαιθρο θα παρατηρήσετε σκαμμένα και κουρασμένα πρόσωπα γεμάτα ρυτίδες. Λόγω της συνεχούς έκθεσής τους στον ήλιο, καταστρέφονται, λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, τμήματα της κυτταρικής μεμβράνης, και πιο συγκεκριμένα το κολλαγόνο, ο συνδετικός ιστός δηλαδή στον οποίο οφείλεται η ζωντάνια και η σφριγηλότητα του κυττάρου κατά βάση.

Η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη που συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου μέσω δύο αμινοξέων, της προλίνης και της λυσίνης.

Συνεπώς, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των κυττάρων της επιδερμίδας μας, εκτός από την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών, θα πρέπει να αυξήσουμε και την καθημερινή πρόσληψη των πηγών βιταμίνης C, όπως το πεπόνι, το βερίκοκο, το σπανάκι, το καρπούζι, το ροδάκινο κα.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management