Μετά από μια χρονιά διαβάσματος ήρθε λοιπόν η εποχή όπου όλοι οι κόποι και οι προσπάθειες θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Το άγχος, η αγωνία είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά και η διατροφή μπορεί να ‘’βάλει και αυτή το χεράκι της’’ αφού μπορεί να βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη συγκέντρωση και η καλή μνήμη οι οποίες θα βοηθήσουν αντίστοιχα και στην επίτευξη της μέγιστης απόδοσης των μαθητών.

Έτσι λοιπόν, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα και τη σωστή ενυδάτωση είναι οι τρεις σύμμαχοι στην προσπάθεια των μαθητών αυτήν την τόσο απαιτητική στιγμή.

Το πρώτο και βασικότερο γεύμα είναι το πρωινό! Δεν πρέπει να το παραλείπουμε. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του πρωινού γεύματος σχετίζεται με αυξημένη συγκέντρωση, καλύτερη αντίληψη και καλή μνήμη. Μερικές επιλογές για το πρωινό γεύμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο ή ψωμί ολικής άλεσης με μαρμελάδα, μέλι ή ταχίνι. Εναλλακτικά, ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων με ψωμί, φρυγανιές ή κρακεράκια ολικής άλεσης σε συνδυασμό με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα είναι ένα ακόμα ικανοποιητικό γεύμα το οποίο θα εφοδιάσει τους μαθητές με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τη μνήμη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Το χρώμα του πιάτου σας. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προτείνει ως απαραίτητη ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Τα φρούτα και οι σαλάτες θα σας εφοδιάσουν με τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ παράλληλα προσφέρουν αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες. Μην ξεχνάτε λοιπόν να βάλετε χρώμα στο πιάτο σας και ποικιλία. Άλλωστε οι υδατάνθρακες που θα πάρετε από τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως επίσης και οι υδατάνθρακες από το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το ρύζι, τα όσπρια και τις πατάτες, θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες και θα σας δώσουν ενέργεια, αφού θεωρούνται το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου.

Δώστε ενέργεια στον οργανισμό σας και βοηθήστε τη μνήμη σας μέσω των ω-3. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης. Πού τα βρίσκουμε; Μα φυσικά στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς και στις μαργαρίνες. Επίσης, οι φρέσκοι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι ένα ιδανικό ενδιάμεσο σνακ που μπορεί να σας εφοδιάσει με τα καλά λιπαρά και με ενέργεια, ενώ παράλληλα θα σας κρατήσει χορτάτους.

Μειώστε τα πολλά λιπαρά και κυρίως τα κορεσμένα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών και κορεσμένων λιπαρών μειώνει την ικανότητα της μνήμης. Φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα και κρέατα χαμηλών λιπαρών, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, κομμάτια από χοιρινό ή μοσχάρι, που δεν περιέχουν πολύ λίπος και φυσικά ξεχάστε το τηγάνι.

Ενυδατωθείτε! Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι η σωστή ενυδάτωση θα σας βοηθήσει στη συγκέντρωση. Μείνετε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας νερό, χυμούς, καφέ, γάλα, διάφορες σούπες, τσάι και κάποια αναψυκτικά.

Έτσι η σωστή διατροφή μπορεί να γίνει ο δικός σας σύμμαχος σε αυτές τις εξετάσεις και σε αυτήν την τόσο απαιτητική περίοδο της ζωής σας. Παράλληλα, με την άσκηση και με έναν καλό ύπνο το βράδυ, οι επιδόσεις σας και η μνήμη σας θα είναι στο μέγιστο. Καλή σας επιτυχία!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]