Τηγανητές πατάτες, λουκάνικα, τσιπς. Πολύ συχνά, όσοι θέλουν να κάνουν δίαιτα αποφεύγουν αυτές τις τροφές, αντικαθιστώντας τες με ψωμί και διάφορα υποκατάστατά του.

Ωστόσο, ακόμη και στους κόκκους σιτηρών μπορεί κανείς να εντοπίσει ποσότητα ακρυλαμιδίου, μιας χημικής ένωσης που απαντάται, σε μικρότερη ή περισσότερη ποσότητα στο μαγειρεμένο φαγητό, αλλά και στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ ή στα μπισκότα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό συνέπειες του ακρυλαμιδίου.

Σύμφωνα με την EFSA, η παντελής έλλειψη ή εξαφάνιση του ακρυλαμιδίου από το ζεστό φαγητό είναι πρακτικά αδύνατη. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι ώστε οι καταναλωτές να μειώσουν τις επιβλαβείς συνέπειες.

Για παράδειγμα, καλό είναι οι άνθρωποι να ζεσταίνουν ελαφρώς τα τρόφιμα και να αποφεύγουν το υπερβολικό ψήσιμο ή τηγάνισμα. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους ερευνητές, το μαγείρεμα φαγητού σε λιγότερους από 180 βαθμούς Κελσίου μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση ακρυλαμιδίου και ως τούτου προτείνεται ως ιδανικός.

Η ΕFSA ύστερα από έρευνες που διήρκεσαν περίπου 13 χρόνια επιβεβαίωσε τις αρχικές υποθέσεις της αναφορικά με την καρκινογόνο δράση του ακρυλαμιδίου. Το ακρυλαμίδιο έχει την ικανότητα να αλλοιώνει υγιή κύτταρα οδηγώντας σε καρκινογενέσεις. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί ακόμη να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα. Ακρυλαμίδιο μπορεί να εντοπίσει κανείς τόσο σε σπιτικά φαγητά, όσο και σε φαγητά εστιατορίων, καθώς και σε συσκευασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται από τη χημική ένωση σακχάρων και του αμινοξέως ασπαραγίνη και είναι συστατικό στοιχείο πολλών τροφίμων. Η χημική διαδικασία κατά την οποία παράγεται είναι υπεύθυνη για τη νόστιμη γεύση των φαγητών. Σε κάποια τρόφιμα βέβαια, η συγκέντρωση ακρυλαμιδίου αυξάνεται όταν αυτά μαγειρευτούν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αμυλούχων τροφών.

Τέτοιες είναι οι πατάτες ή το λευκό ψωμί. Όταν μαγειρευτούν σε υψηλές θερμοκρασίες αποκτούν μια καφετί απόχρωση, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή και δυνητικά επικίνδυνη. Η ίδια χημική διεργασία συναντάται στο ψήσιμο στα κάρβουνα ή στον φούρνο αλλά και στο τηγάνισμα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα