Η τρίτη ηλικία, όπως και κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Οι επίσημες διατροφικές συστάσεις για τους ηλικιωμένους τονίζουν πως πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά προϊόντα με βάση το άμυλο (όπως ψωμί, δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες), δίνοντας έμφαση στα ολικής άλεσης και σικάλεως, που προσφέρουν φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης πολύτιμες βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό εναντίον του καρκίνου, καθώς και φυτικές ίνες, οι οποίες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Καθημερινά, οι ηλικιωμένοι πρέπει να καταναλώνουν λαχανικά και φρούτα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στα σκούρα πράσινα, πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά.

Να προτιμάτε τα φρέσκα προϊόντα εποχής που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τα βρίσκετε σε χαμηλότερη τιμή από τα προϊόντα εκτός εποχής.

Να θυμάστε ακόμη ότι τα τυποποιημένα και προμαγειρεμένα έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία και υψηλότερη τιμή.

Μην πετάτε τα υπολείμματα των λαχανικών. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια ωραία σούπα λαχανικών, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ και πολύ υγιεινό βραδινό γεύμα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά. Μπορείτε να επιλέξετε φρέσκο γάλα και γιαούρτι, τα οποία αφ' ενός περιέχουν ασβέστιο που είναι απαραίτητο για γερά οστά, αφ' ετέρου μπορούν να αποτελέσουν ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα με χαμηλό κόστος.

Στην ομάδα των πρωτεϊνών, οι επίσημες διατροφικές συστάσεις είναι κατανάλωση τροφών όπως το ψάρι, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα όσπρια. Να προτιμάτε τη συχνή κατανάλωση οσπρίων που κοστίζουν λιγότερο, έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και βοηθούν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Τα ψάρια αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή, εξαιτίας των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς