Η νηστεία μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και το σωματικό βάρος αρκεί να προσέχει κανείς τι είδους νηστίσιμα φαγητά επιλέγει. Αλλά οι υπερβολές μπορεί να προσθέσουν βάρος και πίεση. Για παράδειγμα, τα τηγανητά καλαμαράκια , οι πλούσιες δόσεις ταραμά, αλλά και ο χαλβάς που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι την περίοδο της Σαρακοστής τροφοδοτούν τον οργανισμό με λίπος και ανεβάζουν την πίεση! 

Τα σαρακοστιανά έχουν τα θετικά και τα αρνητικά συν τους. Για παράδειγμα η ταραμοσαλάτα. Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε αλάτι και συνεπώς ευθύνεται για την αύξηση της υπέρτασης και της χοληστερόλης, όπως και οι ελιές όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο. Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση διαλύει καθε δίαιτα καθώς τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν σε 406 θερμίδες!

Το ταχίνι, περιέχει ζάχαρη με αποτέλεσμα να έχει πολλές θερμίδες». Ειδικότερα, ένα λεπτό κομμάτι του ισούται με 300 θερμίδες, οι οποίες αυξάνονται κατακόρυφα εάν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.

Αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να έχει επιπτώσεις στα κιλά. Για παράδειγμα, το ψητό καλαμάρι (100 γραμμάρια) έχει μόνο 90 θερμίδες, ενώ μία μερίδα τηγανητά καλαμαράκια αυξάνει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 300%.

Και τι τρώμε;Το ψάρι, οι σαλάτες, το ψωμί και το ελαιόλαδο είναι η βάση μίας ισορροπημένης διατροφής. Συνεπώς, οι επιλογές του σαρακοστιανού μενού είναι πολλές. Για παράδειγμα, τα μαυρομάτικα φασόλια. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, μια μερίδα αρκεί για να πάρει όση πρωτεϊνική ενέργεια θα του προσέφερε η κατανάλωση μισής μπριζόλας.

Πλούσιες σε πρωτεΐνες και σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι και οι σουπιές, αρκεί να μη ρίχνει κανείς στο πιάτο του πολύ αλάτι, αφού οι σουπιές είναι ούτως ή άλλως... αλμυρές.

Πολύ σημαντικό για όσους νηστεύουν είναι επίσης να καταναλώνουν τρία κύρια γεύματα και να καταναλώνουν δύο σνακ την ημέρα, ακριβώς όπως συνιστάται σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αναρρώνουν από εγχειρήσεις ή πάσχουν από σοβαρά νοσήματα ή/ και έχουν εξασθενημένο οργανισμό θα πρέπει να συμβουλεύονται προληπτικά τον γιατρό τους για το θέμα της νηστείας.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management