Για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας και τη διατήρηση της υγείας σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την απαιτούμενη ποσότητα των διαφόρων θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, πρέπει να τρώει περισσότερο επειδή το μωρό της αυξάνει την ανάγκη της για φαγητό. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών για σωστή ανάπτυξη. Μπορείτε να δείτε παρακάτω ένα κατάλογο των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το έμβρυο για να αναπτυχθεί.

Ασβέστιο

Πρέπει να παίρνετε 1000 mg ασβεστίου ημερησίως κατά την εγκυμοσύνη. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για υγιή και δυνατά οστά, αλλά και για να έχει υγιή καρδιά και νευρικό σύστημα το μωρό. Μπορείτε να μετρήσετε την πρόσληψή σας γνωρίζοντας την περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφόρων τροφίμων όπως το γάλα, το τυρί και η τορτίγια καλαμποκιού. 225 γραμμάρια αποβουτυρωμένου γάλακτος περιέχουν 301 mg ασβεστίου, ενώ 225 γραμμάρια τυριού μοτσαρέλα έχουν 222 mg ασβεστίου και δύο τορτίγιες καλαμποκιού περιέχουν 92 mg ασβεστίου.

Φολικό οξύ

600 mcg φολικού οξέος είναι η ελάχιστη καθημερινή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει μια έγκυος γυναίκα. Είναι σημαντικό για την πρόληψη βλαβών στο νευρικό σύστημα, αλλά και άλλων γενετικών ελαττωμάτων, καθώς είναι κρίσιμο οξύ για την παραγωγή DNA. Μισό φλιτζάνι φακές περιέχει 179 mcg φολικού οξέος. Μισό φλιτζάνι εμπλουτισμένων δημητριακών περιέχει 133 mcg και τέσσερα βρασμένα σπαράγγια περιέχουν 81 mcg της θρεπτικής ουσίας.

Σίδηρος

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 27 mg σιδήρου καθημερινά για να εξασφαλίσουν τη διατροφική απαίτηση του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που είναι διπλάσιο από αυτό που χρειάζονται κανονικά οι γυναίκες. Ο σίδηρος απαιτείται για την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη μεταφορά οξυγόνου σε κύτταρα οστών, χόνδρου και ιστού με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Ένα φλιτζάνι εμπλουτισμένων δημητριακών περιέχει 24 mg σιδήρου, 100 γραμμάρια συκωτιού 14 mg, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει 3,3 mg και η ίδια ποσότητα βρασμένου σπανακιού έχει 3,2 mg σιδήρου.

Κάλιο

Απαιτούνται 4700 mg καλίου ημερησίως για τις έγκυες, καθώς βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα και βοηθά στις συσπάσεις των μυών, στον ενεργειακό μεταβολισμό και στη λειτουργία των νεύρων. Μια ψημένη πατάτα έχει 844 mg, 225 γραμμάρια χυμού δαμάσκηνο έχει 706 mg, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια lima έχει 484 mg και ένα τέταρτο του φλιτζανιού αποξηραμένα βερίκοκα έχει 378 mg καλίου.

Βιταμίνη C

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 85 γραμμάρια βιταμίνης C καθημερινά, καθώς αυτή η βιταμίνη αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την αποκατάσταση των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου, ένα σημαντικό μέρος των τενόντων, του χόνδρου, του δέρματος και των οστών. 225 γραμμάρια χυμού πορτοκαλιού έχουν 124 mg, μία ψημένη πατάτα έχει 0,7 mg και μισό φλιτζάνι ρεβίθια έχει 0,6 mg βιταμίνης C.

Οι διατροφικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Πρέπει επίσης να λάβετε επαρκή ποσότητα φωσφόρου, μαγγανίου, μαγνησίου, ιωδίου, χαλκού, ψευδαργύρου και άλλων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας