Εφόσον έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς υγείας, οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων αποτελούν μια γλυκιά και ασφαλή καθημερινή συνήθεια.

Η αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης είναι έμφυτη στον άνθρωπο, γι αυτό και η προτίμηση γλυκών τροφίμων και ροφημάτων εκδηλώνεται ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής μας. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη, είτε για λόγους υγείας είτε απλώς για καλύτερο έλεγχο του βάρους μας, τη λύση έρχονται να μας δώσουν οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που δίνουν σε τρόφιμα και ποτά γλυκιά γεύση παρόμοια με αυτή της ζάχαρης, παρέχουν όμως ελάχιστες ή μηδαμινές θερμίδες.

Επιπλέον, είναι ουσίες που δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιούνται και από διαβητικο ασθενείς. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται μόνο μετά από εκτενείς ελέγχους και μακροχρόνια αξιολόγηση από τους αρμόδιους φορείς υγείας ανά τον κόσμο, ώστε να μην ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, παρ’όλα αυτά συχνά βλέπουν τη δημοσιότητα αναφορές που αμφισβητούν την ασφάλειά τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ασπαρτάμης, της εκτενέστερα, ίσως, μελετημένης γλυκαντικής ουσίας, που επανεξετάστηκε πρόσφατα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές (EFSA) και αμερικανικές (FDA) αρχές και η οποί, για μια ακόμη φορά, θεωρήθηκε ασφαλής.

Εξίσου σημαντικό είναι και το παράδειγμα του κυκλαμικού οξέος, που έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς υγείας στην Ευρώπη και άλλες περίπου 100 χώρες και η ασφάλεια του οποίου έχει επιβεβαιωθεί από τουλάχιστον 75 μελέτες.

Εφόσον οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα ως επιτραπέζια γλυκαντικά και προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά από τη βιομηχανία τροφίμων έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς υγείας, μπορούν να αποτελούν για εμάς μια γλυκιά και ασφαλή επιλογή.

(SCF: Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EFSA: Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, FDA: Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, WHO/FAO JEFSA Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.)

Επιμέλεια: Ελίνα Ιωάννου, MSc Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]