Ο δυτικός τρόπος ζωής έχει αφαιρέσει από την καθημερινότητα των ανθρώπων πολλά συστατικά της φύσης και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό. Οι συμβουλές τους, που μπορεί να μας φαίνονται τελευταία σαν μόδα, όταν διαρκώς μας συστήνουν να συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στο διαιτολόγιό μας φρούτα και λαχανικά, απευθύνονται σε όλους εμάς που η ζωή μας χαρακτηρίζεται από βιασύνη, προχειρότητα και αδιαφορία ως προς τη διατροφή μας.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών και ένα όπλο προστασίας απέναντι στις ιώσεις και τα κρυολογήματα, στα οποία είμαστε ευάλωτοι ακόμα και το καλοκαίρι!

Τα πολύτιμα εσπεριδοειδή, περιλαμβάνουν το πορτοκάλι, το μανταρίνια και το γκρέιπφρουτ, αλλά μπορούμε, ανάλογα με την εποχή, να καταναλώσουμε μια ποικιλία φρούτων που περιέχουν βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δρώντας προληπτικά στα κρυολογήματα και ενισχύοντας τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίζει τις ιώσεις. Επίσης βοηθά στην πιο γρήγορη ανάρρωση από ένα κρυολόγημα, ενώ το Β-καροτένιο, που περιέχουν τα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα, ενισχύει εξίσου αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η βιταμίνη C χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό μας, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες, ενισχύει την καρδιά και τους σκελετικούς μυς.

Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε τη βιταμίνη C που σας χρειάζεται καθημερινά;

  • Αρχικά ξεκινήστε με μια ποικιλία φρούτων, εάν πρόκειται μάλιστα για την περίοδο του χειμώνα, όταν τα φρούτα αυτής της εποχής δεν ελκύουν τους περισσότερους από εμάς. Μπορείτε λοιπόν να συμπεριλάβετε στην ποικιλία σας φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλι, μανταρίνι, ρόδι, ακτινίδιο και γκρέιπφρουτ.
  • Όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι τα φρούτα σας, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C θα περιέχουν.
  • Τα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται την ώρα που έχουν καθαριστεί ή κοπεί και να μην εκτίθενται πολλή ώρα στον αέρα, γιατί θα καταστραφεί αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη C που περιέχουν.
  • Σχετικά με το χυμό πορτοκαλιού που μόλις έχετε στύψει, θα πρέπει επίσης να τον καταναλώσετε αμέσως, ενώ μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε συσκευασμένους χυμούς 100% φυσικούς, καταναλώνοντάς τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολύ καλής ποιότητας στο εμπόριο, από ρόδι, πορτοκάλι και ακτινίδια.
  • Οι καπνιστές θα πρέπει να καταναλώνουν ιδιαίτερα εμπλουτισμένους χυμούς, με έξτρα βιταμίνη C, για περισσότερη προστασία.

Επειδή όμως τα εσπεριδοειδή έχουμε συνηθίσει να τα θεωρούμε τα φρούτα του χειμώνα, τώρα που είναι καλοκαίρι, οι επιλογές μας είναι περισσότερες και πιο απολαυστικές, ώστε να κάνουμε μια νέα αρχή με τη διατροφή μας.

Η βιταμίνη C στα καλοκαιρινά φρούτα μας

Καρπούζι


Έχει ελάχιστα σάκχαρα, περιέχει νερό στο μεγαλύτερο ποσοστό του και μας προσφέρει τις βιταμίνες Β1, Β6, C και τις ουσίες λυκοπένιο και β-καροτένιο.

Πεπόνι

Επίσης αποτελείται κατά 90% από νερό, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και B- καροτένιο.

Φράουλα

Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ίσως περισσότερο και από το πορτοκάλι. Περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες, όπως το Β- καροτένιο και τη βιταμίνη Ε.

Ροδάκινο

Με τις ίδιες θερμίδες που περιέχει το καρπούζι και το πεπόνι, μας προσφέρει πολλές βιταμίνες, όπως C, κάλιο, σίδηρο, β-καροτένιο.

Σύκο

Θεραπευτικό στη δυσκοιλιότητα, πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C , β- καροτένιο. Προσοχή μόνο στις θερμίδες, καθώς τα σύκα παχαίνουν (δύο σύκα σας προσθέτουν 60 θερμίδες).

Βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, μια εποχή του χρόνου με ποικιλία φρούτων στο τραπέζι μας. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε αυτήν την περίοδο, εντάσσοντας καθημερινά στη διατροφή σας οπωσδήποτε τα φρούτα, συμπεριλαμβάνοντάς τα στο πρωινό σας ή σαν ενδιάμεσο γεύμα. Είναι μια συνήθεια, που αν την ξεκινήσετε τώρα, θα τη συνεχίσετε εύκολα και το χειμώνα, γιατί θα σας έχει γίνει απαραίτητη και θα προσφέρει όλα αυτά τα συστατικά που σας χρειάζονται, για την καθημερινή προστασία του οργανισμού σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις