Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες του Αμερικανικού Οργανισμού Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 200 γραμμάρια θαλασσινών την εβδομάδα, δηλαδή περίπου το διπλάσιο από όσο καταναλώνουν τώρα. Ορίστε πέντε νόστιμες και υγιεινές προτάσεις, ώστε να συμπεριλάβετε περισσότερα θαλασσινά στη διατροφή σας.

Στρείδια

Είτε ωμά, είτε στον ατμό, τα στρείδια είναι γεμάτα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και αρκετά μεγάλες δόσεις πρωτεΐνης. Περίπου έξι στρείδια μεσαίου μεγέθους περιέχουν οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, είναι πλούσια σε λιπαρά Ωμέγα-3, που είναι καλά για την καρδιά, βιταμίνη Β12, καθώς και περισσότερο από το 15% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης από βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι διατροφικοί… γίγαντες, μιας και μια μερίδα 85 γραμμαρίων περιέχει 2.000 mg λιπαρών Ωμέγα-3, 27 γραμμάρια πρωτεΐνης και περισσότερο από το 40% της καθημερινής μας δόσης από βιταμίνη D, η οποία βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου και μας προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου. Προσοχή: οι συσκευασμένες σαρδέλες ενδέχεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε μπορούμε να προτιμήσουμε τις φρέσκες.

Χτένια

Τα χτένια είναι μια καλή, και εύκολη στο μαγείρεμα, εναλλακτική για τα ψάρια. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως το ιώδιο, που βοηθάει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, το φώσφορο, που ενισχύει την αποκατάσταση κυττάρων και ιστών, καθώς και σε συστατικά που κάνουν καλό στην καρδιά, όπως η βιταμίνη Β12, λιπαρά Ωμέγα-3, μαγνήσιο και κάλιο. Και αυτή η μερίδα δεν θα μας δώσει περισσότερες από 95 θερμίδες.

Γαρίδες

Οι γαρίδες είναι εκπληκτικές για όσους προσέχουν το βάρος τους, μιας και είναι χαμηλές σε λιπαρά και περιέχουν μόνο 87 θερμίδες ανά 85 γραμμάρια, ενώ ταυτόχρονα είναι γεμάτες με πρωτεΐνη, που τις καθιστά χορταστικές. Πέρα από αυτό, μας παρέχουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Τα λιπαρά Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 που περιέχουν οι γαρίδες κάνουν καλό και στην λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χαβιάρι

Αυτή η πιο… ακριβή απόλαυση είναι πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνες. Μια μερίδα των 40 γραμμαρίων είναι γεμάτη με ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, που βοηθάει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, όπως και βιταμίνη Β12, την οποία χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνουμε. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως η υψηλή περιεκτικότητα του χαβιαριού σε λιπαρά Ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο