Μια εικόνα που έχουμε ζήσει οι περισσότεροι από εμάς: Είμαστε στα πρόθυρα κρυoλογήματος, ο λαιμός μας πονάει λίγο, και φτιάχνουμε μια ζεστή κούπα πράσινο τσάι για να νιώσουμε καλύτερα. Το πράσινο τσάι εξακολουθεί να μας απασχολεί – και να το λατρεύουμε – λόγω της γεύσης του, αλλά και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, ενώ εικάζεται πως μπορεί να αποτελεί σύμμαχο στη μάχη κατά της καρδιοπάθειας, αλλά ακόμα και του καρκίνου. Ώρα να μάθουμε ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για το πράσινο τσάι.

Οφέλη για τα δόντια

Μέσα από μελέτες που έγιναν στην Ιαπωνία, ανακαλύφθηκε πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει το πράσινο τσάι, οι κατεχίνες, μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με παθήσεις των ούλων και των δοντιών. Επιπλέον, πιστεύεται ότι οι κατεχίνες μας βοηθούν να έχουμε πιο φρέσκια αναπνοή.

Οφέλη για το δέρμα

Το πράσινο τσάι μπορεί να μας προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιέχει το αντιοξειδωτικό γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, η οποία ίσως να μπορεί να συρρικνώσει (ακόμα και να εξουδετερώσει) τους όγκους του καρκίνου του δέρματος.

Οφέλη για την καρδιά

Η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για πολλούς θανάτους κάθε χρόνο, και το πράσινο τσάι μπορεί να μας βοηθήσει και εδώ. Σίγουρα, δεν λέμε πως μπορεί να προλάβει το έμφραγμα, αλλά μία ελληνική μελέτη έδειξε πως βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών. Μία ακόμα πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το πράσινο τσάι μπορεί να ρίξει (έστω και λίγο) την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οφέλη για τις αρθρώσεις

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε πως η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη μπορεί επίσης να σταματήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα από την παραγωγή ορισμένων μορίων που προκαλούν συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως οι φλεγμονές και η βλάβη στις αρθρώσεις.

Οφέλη για τα μάτια

Οι ιστοί των ματιών μπορούν επίσης να απορροφήσουν αντιοξειδωτικά. Μία κινεζική μελέτη, στο Χονγκ Κονγκ, έδειξε ότι τα θρεπτικά συστατικά του πράσινου τσαγιού – συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης – μπορούν να φτάσουν στον οφθαλμικό ιστό. Μπορούν να μας προστατεύσουν από ασθένειες των ματιών, όπως το γλαύκωμα.

Οφέλη για τον εγκέφαλο

Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού έχουν οφέλη ακόμα και στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Φαίνεται πως μπορούν να προλάβουν την συσσώρευση πλακών που προκαλούν την επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε ασθενείς με άνοια. Επιπλέον, το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες.

Οφέλη για τον ύπνο

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια πάθηση που προκαλεί περιοδικά προβλήματα στην αναπνοή και στη ροή του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο και που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη μνήμη. Φαίνεται πως το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, καθώς έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως η κατεχίνη βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες.

Προτού βάλετε το πράσινο τσάι στη διατροφή σας και καρπωθείτε όλα τα σημαντικά του οφέλη, μιλήστε με τον γιατρό σας, σχετικά με το αν το τσάι μπορεί να αλληλεπιδρά αρνητικά με κάποιο φάρμακο που μπορεί να λαμβάνετε.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]