Κάποιοι δεν τα αγαπούν ιδιαίτερα. Ίσως λόγω της γεύσης, ίσως λόγω της μυρωδιάς. Το σίγουρο είναι πως τα παντζάρια είναι ιδιαίτερα υγιεινά και αξίζουν μία θέση στη διατροφή μας. Είναι γεμάτα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, αλλά περιέχουν και συστατικά που ίσως δεν μπορούμε να βρούμε πουθενά αλλού. Ας δούμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας αν μάθουμε να αγαπάμε τα παντζάρια…

Βελτιώνεται η αρτηριακή πίεση

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά, που στο σώμα μας μετατρέπονται σε νιτρικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα. Συνεπώς, μπορεί να μειωθεί η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, φαίνεται να μειώνεται η πιθανότητα θρομβώσεων.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας

Τα παντζάρια περιέχουν βεταΐνη και φυλλικό οξύ, που μαζί καταφέρνουν να μειώσουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, η οποία – σε υψηλά επίπεδα – αυξάνει τον κίνδυνο για βλάβες στις αρτηρίες και καρδιοπάθεια.

Βελτιώνει τις αντοχές

Είναι παλιό μυστικό των αθλητών να πίνουν χυμό από παντζάρι, καθώς τα νιτρικά μπορούν να αυξήσουν τις αντοχές μας. Σε μια έρευνα που έγινε σε ποδηλάτες, ανακαλύφθηκε πως όσοι έπιναν χυμό παντζαριού μπορούσαν να αντέξουν σε υψηλή ένταση περισσότερο.

Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Το νιτρικό οξύ χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως είπαμε, συνεπώς ο εγκέφαλός μας αιματώνεται καλύτερα. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο μεγαλώνουμε, καθώς η ικανότητα του σώματος να παράγει νιτρικό οξύ ελαττώνεται με τα χρόνια. Σε μια έρευνα που έγινε σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, ανακαλύφθηκε πως όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά είχαν καλύτερη κυκλοφορία αίματος στον μετωπιαίο λοβό, που ευθύνεται για τις ικανότητες της συγκέντρωσης, της οργάνωσης και της προσοχής στις λεπτομέρειες.

Το συκώτι μας ελαφρύνεται

Το συκώτι μας δουλεύει ασταμάτητα, προσπαθώντας να καθαρίσει τον οργανισμό μας από τοξίνες. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά του πιο εύκολη, κατά κάποιο τρόπο, πίνοντας χυμό παντζαριού. Η βεταΐνη (που την βρίσκουμε και στο σπανάκι, και στην κινόα) μπορεί να ελαττώσει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Έρευνα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη έδειξε πως η βεταΐνη ενισχύει την λειτουργία του συκωτιού, και μπορεί ελαφρώς να μειώσει την χοληστερόλη.

Μπορεί να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις χρόνιες παθήσεις

Τα παντζάρια περιέχουν επίσης βεταλαΐνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές, όπως και τις ασθένειες που οφείλονται σε αυτές: καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, ίσως ακόμα και τον καρκίνο. Επιπλέον, εικάζεται πως η β-κυανίνη, η χρωστική που δίνει στα παντζάρια το έντονό τους χρώμα, μπορεί να μας προστατεύει από διάφορες καρκινογόνες ουσίες.

Καταπολεμούμε τη δυσκοιλιότητα

Ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα είναι να καταναλώνουμε τροφές με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα παντζάρια. Επιπλέον, η βεταΐνη φαίνεται πως βοηθάει ακόμα περισσότερο στην διαδικασία της πέψης.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;