Το ginger δεν χρειάζεται πλέον ειδικές συστάσεις. Είτε φρέσκο, είτε σε σκόνη, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και δίνει την ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση του στα φαγητά μας. Και όμως, για αιώνες ολόκληρους, αυτή η ρίζα έχει και φαρμακευτική χρήση. Μπορεί να βοηθήσει με διάφορα προβλήματα της πέψης, με τη ναυτία, αλλά και με τον πόνο. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά σε όλα τα υπέροχα οφέλη που έχει το ginger για την υγεία μας και γιατί αξίζει μια θέση στην κουζίνα μας.

Όπως είναι λογικό, το ginger – ως φυτική τροφή – και η κατανάλωσή του παίζει ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.

Προβλήματα πέψης

Οι φαινολικές ενώσεις στο ginger μπορούν να καταπραΰνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, να αυξήσουν την παραγωγή σάλιου και χολής και να καταστείλουν τις γαστρικές συσπάσεις.

Ναυτία

Αν αντιμετωπίζετε ναυτία, το να μασήσετε λίγο ωμό ginger, ή να φτιάξετε τσάι, είναι ένας πολύ εύκολος και φυσικός τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα. Επιπλέον, είναι 100% ασφαλές για τις εγκύους που υποφέρουν από πρωινή ναυτία και εμετό.

Κατά του κρύου

Όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται κρύος, το τσάι από ginger είναι ένας εύκολος τρόπος να ζεσταθούμε, καθώς προκαλεί εφίδρωση και μπορεί να ζεστάνει το σώμα μας εκ των έσω. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα δυνατό σύμμαχο όταν νιώθουμε τις αρχές ενός κρυολογήματος να πλησιάζουν. Για να φτιάξετε τσάι από ginger, απλά τοποθετήστε 20-40 γραμμάρια από φρέσκες φετούλες σε μια κούπα ζεστό νερό, προσθέτοντας – αν θέλετε – μια φέτα λεμόνι ή λίγο μέλι.

Κατά του πόνου

Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, φαίνεται πως η καθημερινή κατανάλωση ginger μπορεί να μειώσει τους μυϊκούς πόνους λόγω της γυμναστικής κατά 25%. Επιπλέον, πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν για να καταπραΰνουν τους πόνους της δυσμηνόρροιας. Σε μια μελέτη που έγινε πάνω σε αυτό, το 83% των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσαν πως τα συμπτώματα του πόνου μειώθηκαν.

Κατά των φλεγμονών

Το ginger χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Με συμπληρώματα ginger, οι φλεγμονές μπορούν να μειωθούν—περιορίζοντας παράλληλα και τις πιθανότητες νοσημάτων που οφείλονται σε αυτές. Επιπλέον, σε κλινικές μελέτες που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, φαίνεται πως το ginger θα μπορούσε να βοηθήσει και με εκείνου του είδους τις φλεγμονές.

Το ginger δεν μας προσφέρει πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες. Περιέχει, όμως, πολλά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό μας. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά φαγητά, από θαλασσινά ή χοιρινό, μέχρι και φρούτα. Όταν το αγοράζετε φρέσκο, φροντίστε η σάρκα του να είναι όσο πιο λεία γίνεται. Για να το χρησιμοποιήσουμε, το ξεφλουδίζουμε και το τρίβουμε. Το αποθηκεύουμε σε μια καλά κλεισμένη σακούλα, στο ψυγείο. Αν το χρησιμοποιούμε σε μορφή σκόνης, 1/8 της κουταλιάς του γλυκού ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας φρέσκο ginger. Μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies ή χυμούς, σε dressing για σαλάτες, ή σε συνταγές για ψάρι.

Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους κατανάλωσης του ginger, το μόνο που έχει παρατηρηθεί είναι πως μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε μερικούς ανθρώπους. Το σημαντικό είναι να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, και μέσα σε αυτήν να ενσωματώσουμε το ginger.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;