Το ρύζι είναι γνωστό σε όλους. Το καστανό ρύζι αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Η κινόα, πάλι, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και γίνεται σιγά-σιγά όλο και πιο δημοφιλής. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να αναλύσουμε της θρεπτική τους αξία και να προσπαθήσουμε να τα συγκρίνουμε.

Ποια είναι τα οφέλη της κινόα;

Αυτό το τόσο μικρό σποράκι είναι μια πηγή πλήρους πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει πως περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Την ίδια στιγμή, δεν περιέχει γλουτένη, οπότε αποτελεί τέλεια εναλλακτική για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία. Είναι, επίσης, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών—περιέχει περισσότερες, μάλιστα, από το καστανό ρύζι. Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όπως και την χοληστερόλη μας. Και δεν ξεχνάμε ότι οι τροφές με πολλές φυτικές ίνες μας διατηρούν χορτασμένους για περισσότερη ώρα. Τέλος, η κινόα περιέχει σε καλές ποσότητες τα εξής μέταλλα: σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, όπως και ασβέστιο, κάλιο και σελήνιο.

Ποια είναι τα οφέλη του ρυζιού;

Το ρύζι αποτελεί βάση της διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Το λευκό και το καστανό είναι οι δύο πιο δημοφιλείς μορφές του, με το λευκό να είναι το λιγότερο θρεπτικό. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες μάρκες λευκού ρυζιού οι οποίες ενισχύονται με τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά την επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση, το ρύζι δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και τρανς λιπαρά, και η περιεκτικότητά του σε νάτριο και άλλα λιπαρά είναι πολύ χαμηλή. Όπως και η κινόα, δεν περιέχει γλουτένη, αλλά είναι πηγή μετάλλων όπως ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το σελήνιο και το μαγνήσιο. Το λευκό ρύζι, από την άλλη, είναι πολύ εύκολο στην χώνεψη, που σημαίνει πως ενδείκνυται για περιπτώσεις που είχαμε συμπτώματα όπως εμετός και διάρροια. Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το λευκό, και έχει αποδειχθεί καλός σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα, όπως και στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Το ρύζι και η κινόα μπορούν να συνυπάρχουν σε μια υγιεινή διατροφή. Το καστανό ρύζι είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από το λευκό, λόγω των φυτικών ινών. Τα οφέλη του καστανού ρυζιού και της κινόα είναι παρόμοια, καθώς και τα δύο δεν περιέχουν γλουτένη, είναι χαμηλά σε λιπαρά αλλά υψηλά σε ίνες και μέταλλα, και βοηθούν και τα δύο στην διαδικασία της πέψης. Αν κάποια συνταγή μπορεί να γίνει με λευκό ρύζι, πάντως, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε είτε με καστανό, είτε με κινόα, και δεν θα αισθανθούμε διαφορά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα