Τα κάσιους είναι από τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς, αλλά σπάνια μιλάμε για αυτούς. Κι όμως, όχι μόνο είναι από τους πιο δημοφιλείς, αλλά και από τους πιο θρεπτικούς, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο φτιάξαμε αυτόν τον μικρό οδηγό, για να μάθουμε ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα θαυματουργά κάσιους.

28 γραμμάρια αυτών των ξηρών καρπών μπορούν να μας προσφέρουν τα εξής θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με την καθημερινή μας αναγκαία δόση:

31% του χαλκού

23% του μαγγανίου

20% μαγνησίου

17% του φωσφόρου

10% του σιδήρου

8% του σεληνίου

5% της βιταμίνης Β6

Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, θα πάρουμε και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης αλλά και μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών.

Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί – μέσα από αρκετές κλινικές μελέτες – με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπάθειας και θνησιμότητας, αλλά και με αυξημένα επίπεδα ενέργειας, χαμηλότερο βάρος και καλύτερη υγεία.

Τα λιπαρά που βρίσκουμε στα κάσιους ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε πως ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ελαττώνεται κατά 37% για τους ανθρώπους που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το μαγνήσιο που περιέχουν παίζει σημαντικό ρόλο σε περισσότερες από 300 λειτουργίες του οργανισμού, μέσα στις οποίες ο μεταβολισμός και η σύνθεση λιπαρών και πρωτεϊνών. Τέλος, το μαγνήσιο έχει μυοχαλαρωτική δράση.

Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθάει και στο χάσιμο βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition σημείωσε ότι σε μια περίοδο οκτώ χρόνων, οι γυναίκες που συμμετείχαν και δεν κατανάλωναν καθόλου συχνά ξηρούς καρπούς έπαιρναν περισσότερο βάρος σε σχέση με όσες έτρωγαν ξηρούς καρπούς δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Τα κάσιους είναι, επίσης, πλούσια σε χαλκό – από τις λίγες τροφές, μάλιστα, που τον περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση. Αν φροντίζουμε να λαμβάνουμε αρκετό χαλκό από την διατροφή μας, τότε είμαστε σίγουροι ότι τα οστά μας προφυλάσσονται εναντίον της οστεοπόρωσης. Επίσης, ο χαλκός παίζει ρόλο στην διατήρηση του κολλαγόνου μας, και στην αντικατάστασή του. Το μαγνήσιό τους, τέλος, βοηθάει και αυτό τα οστά μας, καθώς ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.