Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που μοιάζει κάπως με ένα μικροσκοπικό δέντρο. Ανήκει στο φυτικό είδος που είναι γνωστό ως Brassica oleracea. Είναι στενά συνδεδεμένο με το λάχανο, τα λάχανα Βρυξελλών και το κουνουπίδι - όλα τα βρώσιμα φυτά που αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά.

Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες μπρόκολου:

-Calabrese μπρόκολο

-Μπρόκολο sprouting

-Μωβ κουνουπίδι - παρά το όνομά του είναι ένα είδος μπρόκολου

Το μπρόκολο είναι μια θρεπτική πηγή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπρόκολου είναι το θρεπτικό του περιεχόμενο. Είναι εμπλουτισμένο με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, ινών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων.

Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) πακέτων ακατέργαστου μπρόκολου περιέχει:

Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 2,6 γραμμάρια

Λίπος: 0,3 γραμμάρια

Ίνες: 2,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 135% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Α: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 116% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β9 (Φολάτη): 14% της ΣΗΠ

Κάλιο: 8% της ΣΗΠ

Φώσφορο: 6% της ΣΗΠ

Σελήνιο: 3% της ΣΗΠ

Το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο ή ωμό - και οι δύο τρόποι είναι απολύτως υγιεινοί αλλά παρέχουν διαφορετικά προφίλ θρεπτικών ουσιών.

Διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος, όπως ο βρασμός, ο φούρνος μικροκυμάτων, ο ατμός, αλλάζουν τη θρεπτική σύνθεση του λαχανικού, μειώνοντας ιδιαίτερα τη βιταμίνη C, καθώς και τη διαλυτή πρωτεΐνη και τη ζάχαρη. Ο ατμός φαίνεται να έχει τα λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα.

Περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό

Το μπρόκολο έχει υψηλά επίπεδα γλυκοραφανίνης, μια ένωση που μετατρέπεται σε ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφτάνη κατά την πέψη.

Οι μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες και με ζώα δείχνουν ότι η σουλφαραφάνη μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων χοληστερόλης, του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας ανάπτυξης ασθενειών. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του ρόλου της στον άνθρωπο.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης μετρήσιμες ποσότητες από τα αντιοξειδωτικά της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, τα οποία μπορεί να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη στα μάτια σας

Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες μορφές καρκίνου

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, περιέχουν διάφορες βιοδραστικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

Πολλές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σταυροειδών λαχανικών μπορεί να προστατεύσει από ορισμένα είδη καρκίνου, συγκεκριμένα από:

-Μαστού

-Προστάτη

-Γαστρικού / στομάχου

-Παχέος εντέρου

-Νεφρών

-Κύστης

Αν και τα δεδομένα αυτά είναι ενθαρρυντικά, δεν είναι αρκετά για να οριστικοποιήσουν το ρόλο του μπρόκολου στη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά και οι ίνες μπορεί να βοηθήσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Μία μελέτη έδειξε σημαντικά μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν βλαστούς μπρόκολου καθημερινά για ένα μήνα.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια μελέτη σε ζώα αποκάλυψε μειωμένο σάκχαρο στο αίμα, επιπλέον της μειωμένης βλάβης των παγκρεατικών κυττάρων σε διαβητικούς αρουραίους που έλαβαν εκχύλισμα φυλλώδους μπρόκολου.

Το μπρόκολο είναι επίσης μια καλή πηγή ινών. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και βελτιωμένο διαβητικό έλεγχο

Μπορεί να υποστηρίξει την καρδιακή υγεία με ποικίλους τρόπους

Μία μελέτη παρατήρησε σημαντικά μειωμένα τριγλυκερίδια και "κακή" χοληστερόλη LDL, καθώς και αυξημένα επίπεδα "καλής" HDL χοληστερόλης σε άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα μπρόκολου.

Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν επίσης την ιδέα ότι τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά στο μπρόκολο μπορεί να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Μια μελέτη σε ποντίκια που τρέφονται με βλαστό μπρόκολου, αποκάλυψε μια δυνητικά προστατευτική δράση κατά του κυτταρικού θανάτου και του οξειδωτικού στρες στον καρδιακό ιστό μετά από καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως το μπρόκολο, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μπορεί να επιβραδύνει τη νοητική εξασθένηση και να υποστηρίξει τη λειτουργία του υγιούς εγκεφάλου

Μια μελέτη σε 960 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε ότι μία μερίδα σκούρων πράσινων λαχανικών ανά ημέρα, όπως το μπρόκολο, μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά της νοητικής εξασθένησης που συνδέεται με τη γήρανση.

Επιπλέον, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με kaempferol - μια ένωση στο μπρόκολο - είχαν μειώσει την εμφάνιση εγκεφαλικής βλάβης, ενώ μειώθηκαν οι φλεγμονές του νευρικού ιστού μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η σουλφοφαφάνη είναι μια άλλη ισχυρή βιοδραστική ένωση που υπάρχει στο μπρόκολο με τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου μετά από ένα γεγονός μειωμένης οξυγόνωσης στον εγκέφαλο.

Σε μερικές μελέτες, οι ποντικοί που υποβλήθηκαν σε αγωγή με σουλφοραφάνη έδειξαν σημαντική ανάκτηση εγκεφαλικού ιστού και μειωμένη νευρική φλεγμονή μετά από εγκεφαλική βλάβη ή τοξική έκθεση.

Η πιο πρόσφατη έρευνα που αξιολογεί την επίδραση των βιοδραστικών ενώσεων που βρίσκονται στο μπρόκολο στην υγεία του εγκεφάλου περιορίζεται στις μελέτες σε ζώα. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο αυτές οι ενώσεις υποστηρίζουν τη νευρολογική λειτουργία στους ανθρώπους.

Μπορεί να υποστηρίζει την οδοντιατρική και την στοματική υγεία

Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου- δύο θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου. Η καμπεφερόλη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στο μπρόκολο, μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη της περιοδοντίτιδας.

Πρόσθετη έρευνα δείχνει ότι η σουλφοραφάνη που βρίσκεται στο μπρόκολο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ακατέργαστου μπρόκολου μπορεί να βοηθήσει στη χειροκίνητη απομάκρυνση της πλάκας και στη λεύκανση των δοντιών σας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αυστηρά επιστημονικά δεδομένα για να υποστηριχθεί αυτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;