Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλές σε θερμίδες, παρέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και περιλαμβάνεται στην μεσογειακή διατροφή.

Παρόλο που η σκούρα μοβ εκδοχή της μελιτζάνας είναι πιο γνωστή, το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα μπορεί να ποικίλλουν από μικρό και επιμήκη σε μακρύ και λεπτό και από αποχρώσεις μοβ έως λευκό και πράσινο.

Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στα διατροφικά οφέλη της παραδοσιακής μοβ μελιτζάνας.

Στοιχεία για την μελιτζάνα

Η μελιτζάνα έρχεται σε μια σειρά από χρώματα, σχήματα και μεγέθη.

Οι ανθοκυάνες στην μελιτζάνα μπορούν να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς

Ένα άλλο χημικό στην μελιτζάνα, το nasunin, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο

Οι μέθοδοι μαγειρέματος περιλαμβάνουν τον ατμό, το ψήσιμο, το βρασμό, το ψήσιμο ή το τηγάνισμα, αλλά ο ατμός φαίνεται να διατηρεί τα επίπεδα αντιοξειδωτικών αποτελεσματικότερα.

Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να μεγιστοποιήσουν τα αντιοξειδωτικά στην μελιτζάνα ενώ προσπαθούν να μειώσουν την πικρή της γεύση.

Οφέλη

Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάθε είδους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο πολλών συνθηκών υγείας που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Μελέτες έχουν προ πολλού προτείνει ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως η μελιτζάνα, μπορεί να ενισχύσει τη γενική υγεία και ευημερία.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις των φαινολικών ενώσεων στην μελιτζάνα δείχνουν ότι περιέχει ανθοκυανίνες, έναν τύπο φλαβονοειδούς και χλωρογενικό οξύ, έναν ισχυρό "καθαριστή" ελεύθερων ριζών.

Οι ανθοκυανίνες και το χλωρογενικό οξύ λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων μπορεί να ωφελήσει την ανθρώπινη υγεία με διάφορους τρόπους.

1) Καρδιακή υγεία

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και φυτοθρεπτική ουσία υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ορισμένα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, μπορεί να συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφής (AJCN) το 2008.

Σε μια μελέτη, όσοι κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών εβδομαδιαίως και που περιέχουν ανθοκυανίνες είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα.

Σε μια άλλη, μια αυξημένη πρόσληψη ανθοκυανινών συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

2) Χοληστερόλη αίματος

Έρευνες έδειξαν ότι όταν τα κουνέλια με υψηλή χοληστερόλη κατανάλωναν χυμό μελιτζάνας, αυτό οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερο βάρος και επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Το χλωρογενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων χαμηλής πυκνότητας (LDL). Λειτουργεί επίσης ως αντιμικροβιακός, αντι-ιικός και αντι-καρκινογόνος παράγοντας.

3) Καρκίνος

Οι πολυφαινόλες στην μελιτζάνα έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις.

Οι ανθοκυανίνες και το χλωρογενικό οξύ προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και, με τη σειρά τους, εμποδίζουν την ανάπτυξη του όγκου και την εισβολή και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Η αντικαρκινική δράση των ανθοκυανινών φαίνεται να περιλαμβάνει την πρόληψη σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων στον όγκο, τη μείωση της φλεγμονής και την παρεμπόδιση των ενζύμων που βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν.

4) Γνωστική λειτουργία

Τα ευρήματα από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το nasunin, μια ανθοκυανίνη στο δέρμα με μελιτζάνα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες από ελεύθερες ρίζες.

Βοηθά επίσης στη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στο κύτταρο και τη αποβολή των κακών ουσιών.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες βοηθούν στην πρόληψη της νευροφλεγμονής και διευκολύνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και στην πρόληψη ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία.

5) Διαχείριση βάρους και κορεσμός

Οι διαιτητικές ίνες αναγνωρίζονται συνήθως ως σημαντικοί παράγοντες στη διαχείριση του βάρους και στην απώλεια, διότι λειτουργούν ως "παράγοντες όγκου" στο πεπτικό σύστημα.

Αυτές οι ενώσεις αυξάνουν την κορεσμό και μειώνουν την όρεξη. Βοηθούν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων κάνοντας ένα άτομο να αισθάνεται πιο γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η μελιτζάνα έχει ήδη χαμηλές θερμίδες, έτσι μπορεί να συμβάλει σε μια υγιεινή διατροφή με χαμηλές θερμίδες.

6) Υγεία του ήπατος

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά στην μελιτζάνα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος από ορισμένες τοξίνες.

Διατροφικό περιεχόμενο της μελιτζάνας

Θρέψη

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μελιτζάνα, που ζυγίζει περίπου 99 γραμμάρια (g) περιέχει:

35 θερμίδες

0,82 g πρωτεΐνης

8,64 g υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 3,17 γραμμάρια είναι σάκχαρα

0,23 g λίπους

2,5 g διαιτητικών ινών

188 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου

6 mg ασβεστίου

1 mg νατρίου

0,12 mg ψευδαργύρου

1,3 mg βιταμίνης C

0,25 mg σιδήρου

11 mg μαγνησίου

15 mg φωσφόρου

14 μικρογραμμάρια (mcg) φολικού οξέος

85 mcg βιταμίνης Β6

2,9 mcg βιταμίνης Κ

Οι μελιτζάνες  περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, όπως ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές ουσίες που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Βοηθούν επίσης να δώσουν στην μελιτζάνα το γνωστό, σκούρο μοβ χρώμα.

Το δέρμα της μελιτζάνας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο.

Το φαινολικό περιεχόμενο της μελιτζάνας το καθιστά τόσο ισχυρό καθαριστή ελευθέρων ριζών, ότι αυτό το λαχανικό κατατάσσεται στα κορυφαία 10 λαχανικά όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]