Τα βατόμουρα προέρχονται έναν θάμνο που σχετίζεται στενά με μούρα όπως οι φράουλες τα σμέουρα τα μύρτιλλα  τα κράνμπερι και τις σταφίδες(μαύρες και ξανθιές).. Πολλά από τα οφέλη των βατόμουρων οφείλονται στις διάφορες φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο μούρο, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών.

"Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξισορρόπηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό", λέει η διατροφολόγος Jenna Hope. "Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, έναν τύπο πολυφαινόλης που έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς".

Είναι επίσης γεμάτες με βιταμίνες - συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, "ένα ζωτικό συστατικό για την υποστήριξη της υγιούς ανοσοποιητικής λειτουργίας", προσθέτει η Hope - και αποτελούν πηγή ινών, "που βοηθά στην διατήρηση της υγείας της χλωρίδας του εντέρου".

Πώς κάνουν καλό στην υγεία μας τα βατόμουρα;

1. Εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Είναι μια καλή πηγή αρκετών βιταμινών και μετάλλων. Μια μερίδα 150g που περιέχει περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών σας σε βιταμίνη Κ1. Τα βατόμουρα περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6 και χαλκού.

2. Καλό για το έντερο σας

Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες κάνουν καλό στο έντερο - μπορούν να ανακουφίσουν και να προστατεύσουν από εντερικές φλεγμονές, όπως η ελκώδης κολίτιδα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, η οποία διαπίστωσε ότι το προστατευτικό αποτέλεσμα είναι ακόμη καλύτερο όταν καταναλώνονται σε συνδυασμό με προβιοτικά.

3. Περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό σας από τις ελεύθερες ρίζες, απόβλητα ουσιών που παράγονται από τα κύτταρα όταν ο οργανισμός στο στρες και επεξεργάζεται τρόφιμα, οι οποίες έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, αρθρίτιδα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα κύρια αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα είναι τα φλαβονοειδή, ένας τύπος πολυφαινόλης. Η κατάψυξη των βατόμουρων βελτιώνει την ποιότητα των αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα.

4. Μειώνουν τη βλάβη στο DNA

Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες βλάπτει επίσης το DNA σας, συμβάλλοντας στη διαδικασία γήρανσης. Με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα βατόμουρα μπορούν να αποτρέψουν ορισμένες από τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέψουν το DNA σας.

 5. Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση 150g βατόμουρων κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 15%, σύμφωνα με μια εξαμηνιαία μελέτη του Πανεπιστήμιου της Ανατολικής Αγγλίας. Οι ερευνητές ανέφεραν "συνεχείς βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία και την αρτηριακή δυσκαμψία» στους συμμετέχοντες, οι οποίοι έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο - μια κατάσταση που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

6. Προστατεύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα πλούσια σε φυτοχημικά τρόφιμα, όπως τα βατόμουρα, είναι αποτελεσματικά στην αντιστροφή του εκφυλισμού της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη, σύμφωνα με το The Peninsula College of Medicine and Dentistry. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν άγνωστοι, τα φλαβονοειδή στα βατόμουρα έχουν αποδειχθεί ότι ενεργοποιούν τις πρωτεΐνες σηματοδότησης μέσω μιας συγκεκριμένης οδού στον ιππόκαμπο - το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη.

Όταν μια ομάδα εθελοντών στη δεκαετία του '70 με πρόωρη μείωση της μνήμης έπιναν δύο με δυόμισι φλιτζάνια χυμού βατόμουρου που διατίθεται στο εμπόριο κάθε μέρα για δύο μήνες σε μια μελέτη της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, έδειξαν σημαντική βελτίωση στη μάθηση και στα τεστ μνήμης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

7. Ενισχύουν τη συγκέντρωση

Τα βατόμουρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη συγκέντρωση και τη μνήμη, σύμφωνα με μελέτη του Reading University. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να πιουν ένα smoothie που περιέχει 200 ​​γραμμάρια βατόμουρα το πρωί πριν από τη διεξαγωγή εξετάσεων συγκέντρωσης. Μέχρι το απόγευμα, η όσοι ήπιαν το smoothie είχαν 15 έως 20% υψηλότερη απόδοση από την ομάδα ελέγχου. Τα φλαβονοειδή στα βατόμουρα πιστεύεται ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αλληλεπιδρούν με οδούς σηματοδότησηα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη των κυττάρων.

8. Ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα

Ενώ τα βατόμουρα περιέχουν ζάχαρη - περίπου 15 γραμμάρια ανά 150 γραμμάρια - εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

9. Βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης

Με τον ίδιο τρόπο που τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα προστατεύουν τα κύτταρα και το DNA σας, έτσι βοηθούν στην πρόληψη της LDL (κακής) χοληστερόλης στον οργανισμό που παράγεται από την οξείδωση. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η οξειδωμένη χοληστερόλη LDL μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις. Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης οκτώ εβδομάδων που διεξήγαγε το κρατικό πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, η κατανάλωση 50 g βατόμουρων κάθε μέρα μείωσε την οξείδωση της LDL κατά 27%.

10. Μπορούν να βοηθήσουν στη μυϊκή αποκατάσταση

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι τα βατόμουρα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε γρηγορότερα μετά από μια σκληρή προπόνηση. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση smoothie βατόμουρου τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση επιταχύνει την περίοδο ανάρρωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια