Η σημασία του νερού για τη ζωή είναι καθοριστική, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 40-60% του βάρους του ανθρώπου αποτελείται από νερό.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2-2,5 λίτρα ημερησίως. Όμως, ιδιαιτέρως το καλοκαίρι, όπου η αποβολή νερού μέσω του ιδρώτα είναι πολύ μεγαλύτερη, οι ανάγκες του σώματός μας αυξάνονται.



Μέχρι και σήμερα ευρύτατα ακούγεται η σύσταση για κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού τη μέρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για αυτό. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α.

ο άνθρωπος μπορεί να ενυδατωθεί καταναλώνοντας διάφορα ροφήματα και υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας και επίσης το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κ.α και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα.

Σκεφτείτε ότι μία φέτα καρπούζι μας δίνει περίπου 1 ποτήρι νερό. Σαφώς όμως, το νερό είναι το βασικό ενυδατικό μέσο για το σώμα μας.

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων δημιούργησε μια εναλλακτική πρόταση για τη σωστή ενυδάτωση, το νερό είτε με γεύσεις είτε συνδυασμένο με τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων. Σκοπός της καινοτομίας αυτής είναι μέσω ενός επιπρόσθετου κινήτρου να αυξηθεί η πρόσληψη νερού από ομάδες που δυσκολεύονται να το καταναλώσουν με τη φυσική του μορφή.

Επειδή η φυσική γεύση του νερού είναι βαθιά χαραγμένη στα γονίδιά μας, τα νερά με γεύση (π.χ φράουλα, λεμόνι) σε πολλούς προκαλούν μια δυσαρέσκεια. Η χρησιμοποίηση των τεχνικών γλυκαντικών και προσθέτων γεύσης, με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, κρίνεται ασφαλής, όπως άλλωστε διατείνεται τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών όσο και η Επιτροπή Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η χρησιμοποίηση προσθέτων αυξάνει την οξύτητα των νερών αυτών δημιουργώντας προβλήματα στα δόντια. Το κιτρικό οξύ του φυσικού χυμού πορτοκαλιού είναι πολλαπλασίως πιο ισχυρό από τα τέτοια οξέα, χωρίς ωστόσο να κατηγορείται για αυτό.

Η υγιεινή των δοντιών είναι ένα γενικότερο θέμα σωστής διατροφής και όχι μεμονωμένων τροφών. Τέλος, η προσθήκη διαφόρων μεταλλικών στοιχείων και εκχυλισμάτων βοτάνων στο νερό, μπορεί να διαφοροποιεί και να ξενίζει κάποιους στη γεύση, ωστόσο αυξάνει τη διατροφική του αξία, συνδυάζοντας τη διαδικασία της ενυδάτωσης με την ταυτόχρονη πρόσληψη ωφέλιμων συστατικών.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα νερά με γεύση μπορούν να υποκαταστήσουν την κατανάλωση αναψυκτικών, τσαγιού, καφέ, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Η γεύση του καθενός από αυτά είναι ξεχωριστή και για το λόγο αυτό καταναλώνονται.

Σαφώς όμως, κάποιος που θέλει να προσέξει το βάρος του καταναλώνοντας τα καινοτόμα νερά προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από τα αν κατανάλωνε αναψυκτικά, τσάι και καφέ με ζάχαρη.

Συμπερασματικά, αν και ο Έλληνας είναι συντηρητικός στις νέες γεύσεις, η ποικιλία των νερών αυτών φαίνεται να προσφέρει μια καλή εναλλακτική πρόσβαση στη διαδικασία της σωστής ενυδάτωσης.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ειδική κοινή συνεδρίαση στη Βουλή με θέμα "Περιβάλλον και Υγεία"
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών