Όλοι έχουμε την τάση να τρώμε κάτι παραπάνω τα Χριστούγεννα, ας μην το αρνηθούμε. Και ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε άλλη μια μερίδα νόστιμης γαλοπούλας με πατάτες, υπάρχουν τρόποι να κάνουμε το γεύμα μας πιο ελαφρύ και υγιεινό – και αυτός είναι τα σούπερ υγιεινά ορεκτικά. Φέτος, λοιπόν, διασκεδάστε το στόμα σας με τις παρακάτω εκπληκτικές (και πολύ εύκολες) συνταγές…

Dip με σπανάκι και παρμεζάνα

Θα χρειαστούμε:

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Μια πρέζα αλάτι
280 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
½ κούπα φύλλα βασιλικού
1/3 της κούπας τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, μαλακό
Λίγο μαύρο πιπέρι
1/3 της κούπας γιαούρτι χωρίς λιπαρά
¼ της κούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αλάτι και το σπανάκι και σοτάρουμε για 3 λεπτά, μέχρι το σπανάκι να αρχίσει να συρρικνώνεται. Στραγγίζουμε το μείγμα, και έπειτα το τοποθετούμε με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός του γιαουρτιού και της παρμεζάνας) στο μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέστε το γιαούρτι και την παρμεζάνα και ανακατέψτε. Σερβίρετε 8 άτομα, και κάθε μερίδα προσφέρει μόλις 63 θερμίδες. Βουτήξτε μέσα του φρυγανιές ολικής άλεσης, για ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες!

Πικάντικα κάσιους

Θα χρειαστούμε:
2 κουταλάκια του γλυκού λάδι από φυστίκι
2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού από τα αγαπημένα μας μπαχαρικά
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Μαύρο και κόκκινο πιπέρι
2 κουταλιές του γλυκού νερό
1 κούπα ψημένα, ανάλατα κάσιους
Λίγο αλάτι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι για λίγο, προσθέτοντας τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τα πιπέρια και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να αρχίσει να κάνει φούσκες. Προσθέτουμε τα κάσιους στο μείγμα και τα μαγειρεύουμε μέσα του για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Τα απλώνουμε στο ταψί, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα ψήνουμε για 7 λεπτά (ή μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν όμορφα τα μπαχαρικά). Σερβίρει 6 άτομα, και κάθε μερίδα προσφέρει 152 θερμίδες.

Μπρουσκέτα με σοκολάτα

Θα χρειαστούμε:
Πολύ λίγο ελαιόλαδο
10 φετούλες από γαλλική μπαγκέτα
1 κούπα μαύρη σοκολάτα, σε μικρά κομμάτια
Πολύ λίγο αλάτι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Αλείφουμε τις φέτες με πολύ λίγο λάδι και τις ψήνουμε για 3 λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν από κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε σε κάθε φέτα 1 ½ κουταλιές της σούπας σοκολάτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, και ρίχνουμε από πάνω μια ανεπαίσθητη ποσότητα αλατιού. Σερβίρονται ζεστές, και κάθε μπρουσκέτα έχει μόλις 150 θερμίδες.

Πικάντικο ποπ κορν

Θα χρειαστούμε:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
¼ της κούπας καλαμπόκι για ποπ κορν
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Κόκκινο πιπέρι (εξίσου καλά δουλεύει το κάρι, ή για ακόμα πιο πικάντικη γεύση, λίγο πιπέρι καγιέν)

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα και στο άλλο μισό ανακατεύουμε το καλαμπόκι, μαζί με το αλάτι και τα μπαχαρικά της προτίμησής μας. Μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει το ποπ κορν να σκάει, με την κατσαρόλα καλυμμένη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και σερβίρουμε ζεστά, λαχταριστά και αρκετά υγιεινά. Το ποπ κορν είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένο σνακ – το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε το βούτυρο και να αντικαταστήσουμε το αλάτι με κάτι πιο υγιεινό!

Πανεύκολο γουακαμόλε

Θα χρειαστούμε:
1 ½ κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ ή λεμονιού
Μια πρέζα αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ώριμο αβοκάντο, ξεφλουδισμένο
Λίγα φύλλα κόλιαντρο

Τοποθετούμε τα πρώτα τέσσερα υλικά στο μπέντερ και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το αβοκάντο, κομμένο και χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει κρεμώδες. Γαρνίρουμε με το κόλιαντρο και βουτάμε μέσα πεντανόστιμα κριτσίνια ολικής άλεσης. Σερβίρει 4 άτομα, με μονάχα 85 θερμίδες!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου