Υλικά για 4 άτομα

1 κόκορας κομμένος στα 4

για τη σάλτσα

250 γρ. χυμός ντομάτας ή ντομάτα ψιλοκομμένη
λίγη ζάχαρη (ακόμα καλύτερη αν είναι μαύρη)
1 ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι
για τη μαρινάδα
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα κομμένα σε φέτες
½ ποτήρι μπράντυ
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4

Εκτέλεση

Πλένω καλά τον κόκορα. Στη συνέχεια τον τοποθετώ σ’ ένα σκεύος και το μαρινάρω για 2,5 ώρες με τα υλικά της μαρινάδας.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύω όλα τα υλικά της σάλτσας και βράζω για 15 περίπου λεπτά.
Εκεί μέσα τοποθετώ τον κόκορα αφού τον βγάλω από την μαρινάδα του και τον μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.


Προσθέτω λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα: περίπου 355 Kcal.

Διατροφικό σχόλιο

Για υγιεινή διατροφή φρούτα – χόρτα – ψάρι – κότα, λέγανε οι παλιοί και όπως τελικά φαίνεται είχαν απόλυτο δίκιο! Αρκεί σε αυτή την τετράδα, να προσθέσουμε βέβαια και τον κόκορα! Ο κόκορας, που εδώ παρουσιάζεται με έναν άκρως γευστικό τρόπο μαγειρικής παρασκευής, φαίνεται να οφείλει τη θέση του στην κατηγορία των must τροφών, στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λίπος και συνάμα στο πλούσιο περιεχόμενό του σε πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής αξίας, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο σε εκατοντάδες μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού μας, κυρίως με τη συμμετοχή τους ως συνένζυμα. Ακολουθείστε λοιπόν τις αρχές της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει το μοντέλο της Μεσογειακής πυραμίδας της διατροφής και προσφέρετε στον οργανισμό σας τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο