Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό φρέσκα φασολάκια
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
2/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας πελτέ

Εκτέλεση

Πλένω καλά τα φασολάκια. Τα κόβω πάνω-κάτω και τους αφαιρώ τις κλωστές στα πλάγια, αν υπάρχουν.
Βάζω το λάδι σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τα φασολάκια, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύω.
Προσθέτω τον πελτέ και μαγειρεύω λίγο ακόμα.


Ρίχνω τις ντομάτες, τις οποίες έχω περάσει πρώτα από τρίφτη και μισή κούπα νερό.
Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια.
Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό ακόμα.


Όταν τα φασολάκια είναι έτοιμα, ρίχνω τον μαϊντανό.
Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα: περίπου 240 Kcal .

Χρόνος προετοιμασίας: 35’
Χρόνος μαγειρέματος: 35’

Διατροφικό σχόλιο

Η γευστική, μεσογειακή αυτή συνταγή, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πολύτιμων συστατικών για την υγεία του εντέρου. Τα συστατικά αυτά είναι τα πρεβιοτικά.
Ο όρος πρεβιοτικά, αναφέρεται σε κάθε άπεπτο στοιχείο της διατροφής μας, που επιλεκτικά μπορεί να αποτελέσει 'τροφή' για την ανάπτυξη ή και την ενεργοποίηση, φιλικών προς το έντερο βακτηρίων (στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει ένας τεράστιος πληθυσμός βακτηρίων, που συνιστούν τη λεγόμενη μικροβιακή χλωρίδα).

Και τονίζουμε το επιλεκτικά, γιατί όταν ένα διατροφικό στοιχείο προάγει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών του εντέρου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρεβιοτικό. Πιστοποιημένα πρεβιοτικά είναι οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες και πλούσιες πηγές φρουκτολιγοσακχαριτών είναι το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”