Το καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες ανεβασμένες, επιθυμούμε κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι σαλάτες, είναι μια πολύ καλή δροσιστική και ολιγοθερμιδική επιλογή για αυτή την εποχή.

Εκτός από λαχανικά στις σαλάτες μπορείτε να προσθέτε και κάποιες πηγές αμύλου (όπως το ρύζι ή πατάτα) ή πρωτείνης (αυγό ή τυρί ή γαλοπούλα ή κοτόπουλο ή θαλασσινά).

Παρακάτω παρουσιάζονται δυο εύκολες και γευστικές συνταγές για πατατοσαλάτες που μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα κυρίως γεύμα της ημέρας. Η πατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει φυτικές ίνες και ποσότητες καλίου, νατρίου, φωσφόρου και σιδήρου.

Πατάτα γεμιστή με κρεμώδες τυρί

Υλικά για 2 άτομα

  • 2 μεσαίες πατάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας κρεμώδες τυρί light
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 0-2%
  • 2 κουταλιές του γλυκού μαγιονέζα light
  • 1 σελίδα σκόρδο
  • 2-3 κλαδάκια άνηθο
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά
  • 1 φλιτζάνι γαρίδες (ή εναλλακτικά 6 καβουρόψιχες κατεψυγμένες εμπορίου, κομμένες σε κομματάκια)

Εκτέλεση

Τυλίγετε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο. Όσο ψήνονται οι πατάτες ετοιμάζετε τη γέμιση. Βράζετε τις γαρίδες σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά και τις σουρώνετε. Εναλλακτικά ξεπαγώνετε τις καβουρόψιχες και τις κόβετε σε κομματάκια.

Πολτοποιείτε το σκόρδο, ψιλοκόβετε το άνηθο και κόβετε την πιπεριά σε κυβάκια. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και φτιάχνετε τη γέμιση. Μόλις ψηθούν οι πατάτες και κρυώσουν, τις κόβετε σε σταυρό και τις πιέζετε από τις δύο πλευρές για να ανοίξουν.

Γεμίζετε την κάθε πατάτα με γέμιση και σερβίρετε.

Θερμίδες ανά μερίδα: 362
Λιπαρά ανά μερίδα: 11,4γρ

Πατατοσαλάτα Μεσογείου

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κιλό πατάτες
  • Μαϊντανός
  • Λεμόνια
  • Κρεμμύδια
  • Πράσινες και κόκκινες πιπεριές
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τις πατάτες. Στη συνέχεια τις κόβετε σε φετάκια και τις βάζετε σε μια στρογγυλή σαλατιέρα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το χυμό ενός λεμονιού, 1 κρεμμύδι σε φέτες, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, ½ πράσινη και ½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένες.

Προσθέτετε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.

Θερμίδες ανά μερίδα: 415
Λιπαρά ανά μερίδα: 4,8γρ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων