Είναι γνωστό πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν γλουτένη. Αυτό, φυσικά, δεν εξηγεί το γεγονός ότι τα προϊόντα που δεν την περιέχουν κατάφεραν να γίνουν μόδα, αλλά σε αυτό το κείμενο δεν θα μιλήσουμε για δυσανεξία. Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για γλυκά, τα οποία είναι πολύ νόστιμα, εύκολα στην παρασκευή, και χωρίς καθόλου γλουτένη, για όλους εσάς που απαγορεύεται να την καταναλώσετε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι παρακάτω τέσσερις συνταγές θα σας λύσουν τα χέρια. Ας ρίξουμε μια ματιά…

Παρφέ με ροδάκινο και φραμπουάζ

Σερβίρει 4 άτομα, περιέχει 213 θερμίδες

Θα χρειαστούμε:
2 ροδάκινα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 ½ κούπες φραμπουάζ
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
450 ml παγωτό βανίλια με χαμηλά λιπαρά

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε τα ροδάκινα, τα φραμπουάζ, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Βάζουμε σε ποτήρια ή σε μπολ το παγωτό και εναλλάσσουμε στρώσεις με το μείγμα των φρούτων.

Μαρέγκες με σοκολάτα και εσπρέσο 

Φτιάχνει 24 μαρέγκες, με μόλις 42 θερμίδες η κάθε μία
Θα χρειαστούμε:
2 ασπράδια από μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο εσπρέσο
Πολύ λίγο αλάτι
½ κούπα ζάχαρη
110 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, λιωμένη και σε θερμοκρασία δωματίου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90 βαθμούς Κελσίου. Με ένα μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με τη βανίλια, τον εσπρέσο και το αλάτι, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Έπειτα, με ένα κουταλάκι του γλυκού, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς σε υψηλότερη ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γυαλίζει. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι της σούπας την μαρέγκα σε μικρές δόσεις σε ένα ταψί, φροντίζοντας να έχουν απόσταση η μια μαρέγκα από την άλλη. Τις ψήνουμε μέχρι να στεγνώσουν και να είναι σφιχτές, περίπου για δύο ώρες. Ξέρουμε πως η μαρέγκα μας είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει εύκολα από τη λαδόκολλα του ταψιού. Σβήνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα του πολύ ελαφρώς και την αφήνουμε ανοιχτή, με τις μαρέγκες μέσα για μία ώρα, μέχρι να κρυώσουν. Βουτάμε το μισό της μαρέγκας μας στη λιωμένη σοκολάτα και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα, μέχρι η σοκολάτα να κρυώσει. Μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο, αλλά η γεύση (και οι πολύ λίγες θερμίδες) αξίζει!

Σορμπέ με φραμπουάζ, με σαντιγί και μαρέγκες 

Σερβίρει 8 άτομα και περιέχει 240 θερμίδες
Θα χρειαστούμε:
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
Μερικές μαρέγκες
450 ml σορμπέ φραμπουάζ
Για αυτή τη συνταγή, αγοράζουμε το σορμπέ έτοιμο, ώστε να μην χρειαστεί να “βασανιστούμε” με το ανακάτεμα μέχρι να το φτιάξουμε. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη, μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή, και φτιάχνουμε την – χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα – σαντιγί μας. Θρυμματίζουμε τις μαρέγκες, και σε μικρά πιατάκια σερβίρουμε το σορμπέ με σαντιγί και τις μαρέγκες για γαρνιτούρα.

Το πιο… εύκολο ρυζόγαλο 

Δεν χρειάζεται να δεινοπαθήσουμε για να φτιάξουμε αυτό το παραδοσιακό και πεντανόστιμο γλύκισμα. Σερβίρει 4-6 άτομα, και περιέχει 77 θερμίδες ανά μερίδα.
Θα χρειαστούμε:
2 κούπες ρύζι “της στιγμής”
½ της κούπας low-fat παγωτό βανίλια
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα για το ρυζόγαλο (και μετά όση θέλουμε για γαρνιτούρα)

Μαγειρεύουμε το ρύζι, ακολουθώντας τις οδηγίες του. Δεν προσθέτουμε στο νερό αλάτι. Μόλις βράσει, το στραγγίζουμε (ή το βγάζουμε από το σακουλάκι του) και το ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το παγωτό βανίλια και την κανέλα. Και κάπως έτσι φτιάχνεται ρυζόγαλο χωρίς κόπο! Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, με κανέλα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας