Πρόκειται για ένα παγωμένο επιδόρπιο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το αγαπημένο παγωτό. Η θερμιδική του απόδοση είναι μικρή, αντίθετα προς τη θρεπτική του αξία.

Υλικά για 5 μερίδες

• ½ κιλό γιαούρτι (1,5% λιπαρά)
• 6-8 φράουλες (100 γρ.)
• 1 ροδάκινο (100 γρ.)
• 2 βερίκοκα (100 γρ.)
• 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
• 50 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Λιώνετε στο μπλέντερ τις φράουλες, το ροδάκινο και τα βερίκοκα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά. Βάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε πολύ καλά, το τοποθετείτε σε μία φόρμα και το βάζετε στο ψυγείο.

Μόλις παγώσει μπορείτε να το σερβίρετε γαρνίροντας με φρούτα.

Θρεπτική αξία

Θερμίδες/μερίδα: 127
Πρωτεΐνες: 6 γρ.
Υδατάνθρακες: 23 γρ.
Λίπη: 2 γρ.
Ριβοφλαβίνη: 0,25 mg
Ασβέστιο: 190 mg
Φωσφόρος: 154 mg
Βιταμίνη A: 80 RE (κυρίως από βερίκοκο)
Βιταμίνη C: 17 mg (κυρίως από φράουλες)

Διατροφικό σχόλιο

Βασικό του συστατικό αποτελεί το γιαούρτι, το οποίο, όπως όλα τα γαλακτοκομικά, πρέπει να συνιστά αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού διαιτολογίου. Το γεγονός ότι είναι ημίπαχο υποβιβάζει την ποσότητα του ανεπιθύμητου κορεσμένου λίπους στο 1 γρ.και μας επιτρέπει να συγκρατήσουμε μόνο τα θετικά χαρακτηριστικά του τροφίμου. Όπως φαίνεται και από τη θρεπτική ανάλυση, βασική συνεισφορά του γιαουρτιού στη διατροφή ενός ατόμου αποτελούν η ριβοφλαβίνη, το ασβέστιο και ο φωσφόρος.

Η ριβοφλαβίνη συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Το γιαούρτι αποτελεί την καλύτερη πηγή ριβοφλαβίνης, ανά θερμίδα αποδιδόμενης ενέργειας, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πιάτο εμπεριέχεται το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Επίσης, το ασβέστιο είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος που συστήνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών καθημερινά. Συγκεκριμένα, για την κάλυψη των αναγκών ενός ενήλικα σε ασβέστιο, υπολογίζεται πως απαιτούνται καθημερινά δύο μερίδες γαλακτοκομικών, δηλαδή ένα ποτήρι γάλα και ένα κεσεδάκι γιαούρτι.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως μία μερίδα από το συγκεκριμένο πιάτο καλύπτει το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ασβεστίου, του οποίου η απορρόφηση βελτιώνεται, όταν ο φωσφόρος βρίσκεται σε παρόμοια ποσότητα, όπως συμβαίνει εδώ.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση γιαουρτιού μαζί με σάκχαρα είναι μία πολύ καλή εναλλακτική λύση στην κατανάλωση υδατανθρακούχων ποτών και επιδορπίων, επειδή το γιαούρτι δρα ενάντια στους μικροοργανισμούς της σιέλου που προκαλούν τερηδόνα, ενώ πρόσφατα συνδέθηκε και με μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, φαίνεται πως η ύπαρξη προβιοτικών (Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή συνδυασμοί μικροβίων που χορηγούνται για να βελτιώσουν τη μικροβιακή χλωρίδα του ατόμου, κυρίως αυτή του γαστρεντερικού σωλήνα) στο γιαούρτι, του προσδίδει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς και υπολιπιδαιμικές, εξαιτίας της μείωσης της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

Τέλος, το γιαούρτι, λόγω των μικροοργανισμών του, μπορεί να συστήνεται σε άτομα που πάσχουν από δυσανοχή στη λακτόζη, καθώς και για τη θεραπεία διαφόρων νόσων του εντέρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο