Εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε ποικιλία κυττάρων στον οργανισμό μπορούν να παράσχουν προσωρινό δέρμα που θα βοηθούσε θύματα εγκαυμάτων κατά τη διάρκεια αναμονής για δερματικό μόσχευμα, υποδεικνύει νέα έρευνα από τη Γαλλία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘The Lancet’, μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αγωγές που θα βασιστούν στην υπάρχουσα χρήση της κυτταρικής θεραπείας για να βοηθήσουν τους ασθενείς με εγκαύματα να αναρρώσουν από τις πληγές τους.

Στην υπάρχουσα κυτταρική θεραπεία, τα δερματικά κύτταρα ενός ανθρώπου καλλιεργούνται στο εργαστήριο για να παράσχουν δέρμα. Ωστόσο, χρειάζονται εβδομάδες για να συμβεί η διαδικασία και ασθενείς που έχουν υποστεί εγκαύματα μπορεί ενδεχομένως να υποφέρουν από διάφορες επιπλοκές κατά τη διάρκεια αναμονής.

Σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα βλαστικά κύτταρα παρήγαγαν δερματικά κύτταρα και το δερματικό μόσχευμα φάνηκε να είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο δέρμα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. Σημειώνουν ότι τα νέα δερματικά κύτταρα θα μπορούσαν να έχουν κλινική εφαρμογή σαν απεριόριστη πηγή για προσωρινή αντικατάσταση δέρματος σε ασθενείς με εκτεταμένα εγκαύματα που περιμένουν αυτόλογα μοσχεύματα.

Σε σχόλιό τους, Αυστραλοί γιατροί δήλωσαν ότι το εύρημα οδηγεί την έρευνα σχετικά με τα αναγεννητικά βλαστικά κύτταρα του δέρματος στο επόμενο επίπεδο.

Πηγές:
‘The Lancet’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις