Επιβεβαιώνοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι επιζήσαντες από καρδιακή προσβολή που διέκοψαν το κάπνισμα έζησαν περισσότερο σε σχέση με αυτούς που συνέχιζαν να καπνίζουν.

Η έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 1.500 επιζήσαντες από καρδιακή προσβολή για 13 χρόνια και ανακάλυψε πλεονέκτημα όσον αφορά την επιβίωση για τους καπνιστές που δεν διέκοψαν αλλά που κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων.

Ισραηλινοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με όσους υπέστησαν καρδιακή προσβολή για πρώτη φορά και συνέχιζαν να καπνίζουν, όσοι διέκοψαν είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Το ποσοστό πλησίαζε τη μείωση κινδύνου που εμφανίστηκε σε επιζήσαντες από καρδιακή προσβολή οι οποίοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ (είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με τους καπνιστές).

Ασθενείς που είχαν διακόψει το κάπνισμα κάποια χρονική περίοδο πριν την καρδιακή προσβολή εμφάνιζαν μισές πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με αυτούς που συνέχιζαν να καπνίζουν.

Σύμφωνα με τον Dr. Yariv Gerber, από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, οι καπνιστές που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή θα πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλες παρεμβάσεις για να βοηθηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Η έρευνα περιέλαβε 1.521 ενήλικες, ηλικίας 65 ετών και άνω, που αντιμετωπίστηκαν για πρώτη καρδιακή προσβολή. Ποσοστό 27% δεν είχε καπνίσει ποτέ, 20% ήταν πρώην καπνιστές και περισσότεροι από τους μισούς κάπνιζαν. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο η πλειοψηφία των καπνιστών προσπάθησε να διακόψει το κάπνισμα.

Ποσοστό 35% κατάφερε να απέχει από το κάπνισμα για τα επόμενα 10 έως 13 χρόνια.

Συνολικά 427 ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας που διήρκεσε 13 χρόνια. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος σε αυτούς που είχαν συνεχίσει το κάπνισμα, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η άσκηση, η εκπαίδευση, το εισόδημα καθώς και η γενική υγεία.

Αν και η διακοπή του καπνίσματος ήταν το καλύτερο, οι καπνιστές που μείωσαν τα τσιγάρα μετά την καρδιακή προσβολή βελτίωσαν επίσης την εικόνα τους, ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα.

Μεταξύ των 381 ασθενών που συνέχιζαν να καπνίζουν, ο κίνδυνος θανάτου κατά το διάστημα που διήρκεσε η έρευνα μειώθηκε κατά 11% για κάθε 5 τσιγάρα που έκοβαν καθημερινά.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν οτι τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν υψηλά σε σύγκριση με τη συνήθη εικόνα των καπνιστών αλλά σταθερά σε σύγκριση με αυτά που εμφανίζονται σε επιζήσαντες από καρδιακή προσβολή.

Σημειώνουν επίσης ότι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είτε πριν είτε μετά την καρδιακή προσβολή είναι τουλάχιστον το ίδιο μεγάλα με αυτά άλλων θεραπειών για την πρόληψη περαιτέρω καρδιολογικών προβλημάτων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American College of Cardiology’.

Πηγές:
‘Journal of the American College of Cardiology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA