Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι διέκοψαν το κάπνισμα είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 70% να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 τα πρώτα εξι χρόνια μετά τη διακοπή του τσιγάρου σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτό οφείλεται στην τάση που έχουν να αυξάνουν το βάρος τους.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’ υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για τη συνέχιση του καπνίσματος.

Η ερευνητική ομάδα του Johns Hopkins υπογραμμίζει επίσης ότι το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

Η ερευνήτρια, Dr Jessica Yeh, δήλωσε ότι όποιος καπνίζει θα πρέπει να διακόψει και να παρακολουθεί και το σωματικό του βάρος.

Η έρευνα βασίστηκε σε 10.892 μεσήλικες που παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια και αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος να εμφανιστεί διαβήτης τύπου 2 είναι υψηλότερος κατά τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Περίπου το 1,8% των ανθρώπων που διέκοψαν το κάπνισμα εμφάνισε διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο σε αυτή την περίοδο.

Όταν οι πρώην καπνιστές απέφυγαν να εμφανίσουν την πάθηση για 10 χρόνια, ο μακροχρόνιος κίνδυνος επέστρεψε στα φυσιολογικά πλαίσια.

Άνθρωποι που δεν κατέβαλαν προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα είχαν σταθερό ποσοστό 30% στην αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη 2 είναι το αυξημένο σωματικό βάρος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κάπνιζαν περισσότερο και όσοι αύξησαν περισσότερο το σωματικό τους βάρος είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Κατά μέσον όρο τα πρώτα τρία χρόνια που διήρκεσε η έρευνα όσοι διέκοψαν το κάπνισμα αύξησαν το βάρος τους κατά 3,8 κιλά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να θυμούνται τη σημασία του ελέγχου του σωματικού βάρους όταν συμβουλεύουν ανθρώπους σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο Martin Dockrell, από το ίδρυμα κατά του καπνίσματος 'Ash', δήλωσε ότι οι ερευνητές είναι σαφείς ότι οι καπνιστές θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά ιδιαίτερα αν κάποιος καπνίζει πολύ ή είναι ήδη υπέρβαρος ενδεχομένως θα πρέπει να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα μετά τη διακοπή.

Η Natasha Marsland, του Ιδρύματος 'Diabetes' της Βρετανίας, δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι τα θεωρητικά αποτελέσματα της έρευνας σαν δικαιολογία για να μην διακόψουν το κάπνισμα.

Πηγές:
‘Annals of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια