Γενετική εξέταση θα μπορεί μελλοντικά να εντοπίζει ασθενείς με καρκίνο στο μαστό που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής μετά από αγωγή με ισχυρή χημειοθεραπεία.

Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να γλιτώσουν ασθενείς από τις παρενέργειες ενός φαρμάκου που προορίζεται να αποτύχει. Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν όγκους για δραστηριότητα δυο γονιδίων που φαίνεται πως περιορίζουν την αποτελεσματικότητα μιας κατηγορίας φαρμάκων.

Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι πρόκειται για ακόμα ένα βήμα προς την εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο.

Το γεγονός ότι ένα φάρμακο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό σε ορισμένες ασθενείς αλλά όχι σε άλλες δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι οι μοριακές ιδιότητες των ασθενών και των όγκων τους μπορεί να αποτελούν το κλειδί για την κατανόηση του φαινομένου και να τους οδηγήσει στην επιλογή του κατάλληλου τύπου θεραπείας.



Η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο για τον καρκίνο Dana-Farber στη Βοστόνη, σάρωσε το γενετικό κώδικα όγκων που αφαιρέθηκαν από γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ερευνώντας για διαφορές που θα μπορούσαν να εξηγούν το διαφορετικό αποτέλεσμα, εστιάζοντας στην κατηγορία φαρμάκων των ανθρακυκλινών.

Ανακάλυψαν μικρή περιοχή σε ένα χρωμόσωμα και εντός του δυο γονίδια που έμοιαζαν ασυνήθιστα ενεργά σε όγκους που αντιστέκονταν στη χημειοθεραπεία.

Όταν εξετάστηκαν δείγματα 85 άλλων γυναικών, όσες εμφάνιζαν υψηλή δραστηριότητα αυτών των δυο γονιδίων είχαν τη χειρότερη εικόνα σχετικά με την αντιμετώπισή τους με ανθρακυκλίνες.
Ερευνητές εκτιμούν ότι εξετάζοντας όγκους στην αρχή, τα φαρμακευτικά σχήματα θα μπορούν να αλλάζουν και να περιέχουν εναλλακτικές κατηγορίες φαρμάκων.

Ο Dr Eric Winer, του Κέντρου Ογκολογίας Μαστού Dana-Farber, δήλωσε ότι ενώ η εργασία είναι προκαταρκτική μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη χρήση των ανθρακυκλινών με πιο προσεκτικό τρόπο και να επιτρέψει μεγαλύτερη ευχέρεια στην εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο στο μαστό.

Ο Oliver Childs, από το Ίδρυμα για την έρευνα στον καρκίνο, της Βρετανίας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος αν η παρούσα έρευνα θα οδηγήσει σε εξέταση πρόγνωσης αλλά έρευνες τέτοιου είδους μας φέρνουν εγγύτερα στις εξατομικευμένες θεραπείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου