Υπερβολικοί αποδεικνύονται οι φόβοι για την πανδημία νέας γρίπης. Οι θάνατοι από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα είναι ετησίως 300 έως 500, δηλαδή κατά τρεις έως πέντε φορές περισσότεροι από τα θύματα του ιού Α (Η1Ν1)ν.

Η διαφορά είναι ότι ο νέος ιός προκάλεσε θανάτους σε άτομα μικρών σχετικά ηλικιών, ενώ ο εποχικός έχει περισσότερα θύματα, καθώς προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους.

Στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για λανθασμένες κινήσεις, σχετικά με τους εμβολιασμούς. Παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της πανδημίας, εκτιμώντας ότι τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιώργος Σαρόγλου, η αντιπρόεδρος του Κέντρου κ. Μένη Μαλλιώρη και μέλη του συμβουλίου του, ανέφεραν τη Δευτέρα ότι το ποσοστό εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης παραμένει εξαιρετικά χαμηλό στη χώρα μας.

Θα μπορούσαν – είπαν – να είναι λιγότεροι οι θάνατοι από τον νέο ιό, εάν η συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν υψηλότερη. Το εποχικό εμβόλιο κάνουν 6% έως 7% του ελληνικού πληθυσμού, ενώ το πανδημικό έχει γίνει από το 3,5%.

Το μειωμένο ενδιαφέρον οδηγεί και σε μείωση του χρόνου λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων. Αν, στο μεταξύ, αλλάξει κάτι στον τομέα ζήτησης εμβολίων, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα