Η παιδική παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου πριν από την ηλικία των 55 ετών, σύμφωνα με νέα μακροχρόνια έρευνα που παρακολούθησε σχεδόν 5.000 παιδιά.

Ο ερευνητής William C. Knowler, του Εθνικού ινστιτούτου διαβήτη, των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα γα τα παιδιά και πρέπει ναν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πρόσθεσε ότι η παχυσαρκία θα προκαλέσει επιπλέον πρόωρους θανάτους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 4.857 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1945 και 1984. Συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με το Δείκτη Μάζας Σώματος, την ανοχή στη γλυκόζη, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Κανένα από τα παιδιά δεν εμφάνιζε διαβήτη στην αρχή της έρευνας, αν και 559 εμφάνισαν κατά τη διάρκειά της.

Σε διάστημα 24 ετών εμφανίστηκαν 166 θάνατοι από φυσικά αίτια πριν την ηλικία των 55 ετών. Υπήρξαν 393 θάνατοι από εξωτερικά αίτια, όπως ατυχήματα ή ανθρωποκτονίες, πριν την ηλικία των 55.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες, με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος. Συνολικά, ποσοστό 28,7% από τα παιδιά ήταν παχύσαρκα, σύμφωνα με τον ΔΜΣ. Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις 4 ομάδες.

Όσοι ανήκαν στο υψηλότερο τέταρτο είχαν διπλάσια ποσοστά θανάτου από φυσικά αίτια πριν την ηλικία των 55 ετών σε σχέση με αυτούς που ανήκαν στο χαμηλότερο τέταρτο του ΔΜΣ.

Μεταξύ των φυσικών αιτιών θανάτου ήταν η ηπατική νόσος, καρδιαγγειακές νόσοι, λοιμώξεις, καρκίνος και υπερβολική λήψη φαρμάκων ή αλκοόλ. Ο Knowler δήλωσε ότι η παχυσαρκία δεν συνδεόταν με εξωτερικά αίτια θανάτου, όπως αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Η ερευνητική ομάδα επίσης αξιολόγησε αν τα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης ή αρτηριακής πίεσης στην παιδική ηλικία αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από φυσικά αίτια στα παιδιά της ομάδας με την υψηλότερη αντίσταση στη γλυκόζη ήταν 73% υψηλότερη σε σχέση με τα παιδιά της ομάδας με τη χαμηλότερη αντίσταση, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Δεν βρέθηκαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ των επίπεδων χοληστερόλης και του πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση στα παιδιά αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από φυσικά αίτια κατά 1, 5 φορά. Σύμφωνα με τον Knowler, η παχυσαρκία ήταν πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας πρόωρου θανάτου σε σχέση με το μη φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης, χοληστερόλης ή αρτηριακής πίεσης.

Σε σχόλιό του ο Edward W. Gregg, από το DC, σημειώνει ότι τα παιδιά ινδιάνικης καταγωγής που μελετήθηκαν μερικές φορές δεν θωρούνται αντιπροσωπευτικό είδος του Αμερικανικού πληθυσμού λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για διαβήτη που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι ποσοστό 4% των συμμετεχόντων είχαν διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης, ποσοστό παρόμοιο με το 3% των Αμερικανών εφήβων που έχουν την πάθηση η οποία αφορά το 9,5% των παχύσαρκων εφήβων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine.’

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία