‘Προνόμιο’ των χαμηλών εισοδημάτων φαίνεται πως είναι η παιδική παχυσαρκία.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία είναι κατά τέσσερις μονάδες πιο χαμηλό από το αντίστοιχο του γενικού μαθητικού πληθυσμού.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τη μελέτη ‘progress’, την οποία διεξήγαγε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) σε 2.233 παιδιά ηλικίας 7-14 ετών. Το δείγμα προήλθε από μαθητές 12 ιδιωτικών σχολείων της Αττικής και θεωρείται ότι αφορά ζώνες με υψηλό κοινωνικοοικονομικό καθεστώς.

Περίπου ένας στους πέντε μαθητές που συμμετείχαν στη μελέτη είχε πρόβλημα αυξημένου βάρους (19%).

Άλλες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας (χωρίς να αναφέρονται εξειδικευμένα σε παιδιά διαφορετικού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου) το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών της ίδιας ηλικίας αγγίζει ή και σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά το 25%.

Κορίτσια

Σημαντικό ποσοστό των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού. Στα αγόρια το 10% εμφανίζεται λιποβαρές, ποσοστό που στα κορίτσια ανέρχεται στο 16%.

‘Το γεγονός αυτό πιθανώς να οφείλεται στην αυξημένη ανησυχία των κοριτσιών υψηλότερου κοινωνικοοικονομικού status, για κομψή σιλουέτα και άψογη εικόνα’, σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΙΔ, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος κ.

Χαράλαμπος Γεωργακάκης.

Η πλειονότητα των παιδιών (93%) δήλωσαν ότι έχουν λάβει ενημέρωση σχετικά με το τι διατροφή πρέπει να ακολουθούν. Το 55% των παιδιών ανέφεραν ότι δεν καταναλώνουν λαχανικά καθημερινά, ενώ το 28% των συμμετεχόντων καταναλώνουν το πολύ ένα φρούτο την ημέρα.

Τρία στα τέσσερα παιδιά δεν παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Επτά στα δέκα παιδιά καταναλώνουν τουλάχιστον δύο ποτήρια ή και περισσότερο γάλα καθημερινά. Χαμηλό είναι το ποσοστό των παιδιών (28%) που δηλώνουν ότι ασκούνται συστηματικά για περισσότερο από 30 λεπτά καθημερινά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα