Η υγιεινή διατροφή οδηγεί σε μακρύτερη επιβίωση τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 351 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση συνολικά φρούτων και λαχανικών, η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών και η υγιεινή κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως συνδεόταν με μακρύτερη επιβίωση.

Η υψηλή κατανάλωση λιγότερο υγιεινών κρεάτων, συνδεόταν με πιο βραχεία επιβίωση.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες 3 έως 5 χρόνια πριν τη διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν το χρόνο επιβίωσης, σημειώνει η Therese A. Dolecek, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο περιοδικό ‘Journal of the American Dietetic Association.’

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διατροφικές συνήθειες πριν τη διάγνωση που προσφέρουν πλεονέκτημα όσον αφορά την επιβίωση μετά από διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών αντικατοπτρίζουν χαρακτηριστικά που βρίσκονται συνήθως σε διατροφικά σχήματα με βάση τα λαχανικά και τα χαμηλά λιπαρά.

Αυτά τα διατροφικά σχήματα γενικά περιέχουν υψηλά επίπεδα συστατικών που αναμένεται πως προστατεύουν έναντι του καρκίνου και ελαχιστοποιούν τη λήψη γνωστών καρκινογόνων που περιέχονται στις τροφές.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι προσφέρουν νέες ενδείξεις ότι διατροφικοί παράγοντες, ιδιαίτερα η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας και το γάλα μπορούν να επηρεάσουν την επιβίωση από τον καρκίνο των ωοθηκών.

Πηγές:
‘Journal of the American Dietetic Association.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;