H στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα καρδιακής προσβολής και θανάτου σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.519 άντρες που ήδη εμφάνιζαν καρδιαγγειακή νόσο ανακάλυψε ότι όσοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας είχαν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή θάνατο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Saarland που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Circulation', υποδεικνύει ότι άντρες με στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να ελέγχονται για καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα εστίασε σε άντρες από 13 χώρες που εμφάνιζαν ήδη καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν αν στη συνέχεια οι ασθενείς εμφάνισαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία στην αρχή, μετά από 2 χρόνια και μετά από 5 χρόνια.

Οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία φάνηκε να έχουν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας ή καρδιακής προσβολής, 10% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και 20% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακή ανεπάρκεια, αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το κάπνισμα.



Ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Böhm, δήλωσε ότι άντρες που λαμβάνον φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει επίσης να ελέγχονται και για καρδιαγγειακή νόσο, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα.

Όπως δήλωσε, τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά και στη συνέχεια ο ασθενής δεν επισκέπτεται πια τον γιατρό. Οι άντρες αυτοί αντιμετωπίζονται θεραπευτικά για τη στυτική δυσλειτουργία αλλά όχι για την υποβόσκουσα καρδιαγγειακή νόσο.

'Ετσι, ολόκληρο ποσοστό πληθυσμού τίθεται σε κίνδυνο.

Η έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που έχουν συσχετίσει τη στυτική δυσλειτουργία με την καρδιαγγειακή νόσο.

Πηγές:
'Circulation'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα