Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι θετικό γεγονός, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, που δήλωσαν ότι οι άντρες που εμφανίζουν απώλεια μαλλιών έως την ηλικία των 30 ετών φαίνεται πως έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στον προστάτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον μελέτησαν 2.000 άντρες ηλικίας 40 έως 47 ετών και συσχέτισαν τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης σε άντρες που χάνουν νωρίτερα τα μαλλιά τους με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης όγκων.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπασχαν από καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές συνέκριναν το ποσοστό όγκων σε όσους δήλωσαν ότι τα μαλλιά τους αραίωσαν μέχρι την ηλικία των 30 ετών με όσους δεν εμφάνισαν αραίωση στην τριχοφυΐα.

Άντρες που είχαν αρχίσει να εμφανίζουν απώλεια μαλλιών σε ορισμένα σημεία του κεφαλιού τους, καθώς και οπισθοχώρηση στη γραμμή των μαλλιών, αντιμετώπιζαν 29 έως 45% μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη.

Μέχρι την ηλικία των 30, περίπου το 25 έως 30% των αντρών θα εμφανίσουν κάποιου βαθμού αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, εκτιμούν οι ερευνητές. Οι μισοί άντρες εμφανίζουν σημαντική απώλεια μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50.

Η απώλεια μαλλιών εμφανίζεται όταν οι θύλακες της τρίχας εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες διυδροτεστοστερόνη που είναι χημική ουσία που παράγεται από την αντρική ορμόνη τεστοστερόνη.

Ειδικοί εκτιμούν ότι άντρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τα μαλλιά τους, ειδικά αν η αραίωση των μαλλιών εμφανίζεται στην οικογένεια. Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη συχνά λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της τεστοστερόνης επειδή μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων όταν αυτοί αναπτυχθούν.

Ωστόσο η έρευνα υποδεικνύει ότι υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης από νεαρή ηλικία μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν έναντι της νόσου.

Η Dr Helen Rippon, του The Prostate Cancer Charity, δήλωσε ότι η ηλικία απώλεια μαλλιών δεν είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη που να μπορεί κάποιος να ελέγξει. Ωστόσο αν τα αποτελέσματα είναι σωστά, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα όσον αφορά την καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς της τεστοστερόνης στον οργανισμό και της επίδρασής της σε διάφορους ιστούς.

Η Dr Alison Ross από το Cancer Research της Βρετανίας δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ φαλάκρας και καρκίνου του προστάτη παραμένει άγνωστη καθώς προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν το αντίθετο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άντρες ηλικίας 40 έως 70 ετών ρωτήθηκαν πότε αν στην ηλικία των 30 άρχισαν να αραιώνουν τα μαλλιά τους γεγονός που δεν αποτελεί πολύ αξιόπιστη μέτρηση.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cancer Epidemiology.’

Πηγές:
‘Cancer Epidemiology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση