Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει την αιτία που ορισμένοι μη καπνιστές προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα. Εκτιμάται ότι περαιτέρω έρευνα στο γονίδιο GPC5 θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες στοχευμένες θεραπείες, καθώς και τον εντοπισμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με το περιοδικό ‘The Lancet Oncology’, το ένα τέταρτο των περιστατικών καρκίνου στον πνεύμονα παγκοσμίως συνδέεται με ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα αλλά οι αιτίες δεν έχουν κατανοηθεί ακόμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα DNA από 754 ανθρώπους που είχαν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους, για να εντοπίσουν γενετικές διαφορές που φαίνονταν περισσότερο πιθανό να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.

Έχοντας λάβει υπόψη χρόνια αναπνευστική νόσο, παθητική έκθεση στον καπνό και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα, φάνηκαν σημαντικά 2 μέρη του γονιδιώματος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν στις 44 πιο κοινές γενετικές διαφοροποιήσεις που φάνηκαν στο πρώτο μέρος της έρευνας και τις μελέτησαν σε δυο άλλες ομάδες μη καπνιστών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα.

Φάνηκαν πως είναι σημαντικά τα ίδια γενετικά σημεία.

Τρίτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 530 ασθενείς επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Πιο στενή ανάλυση έδειξε ότι τα 2 αυτά μέρη του γονιδιώματος ήταν υπεύθυνα για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του γονιδίου GPC5.

Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι η δραστηριότητα στο γονίδιο GPC5 ήταν κατά 50% χαμηλότερη στο αδενοκαρκίνωμα-την πιο συνήθη μορφή καρκίνου του πνεύμονα-σε σχέση με τον φυσιολογικό ιστό πνευμόνων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χαμηλότερη δραστηριότητα του γονιδίου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν.

Σε σχόλιό του ο Dr Ramaswamy Govindan, από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές πώς το εύρημα μπορεί να προδιαθέσει ανθρώπους σε καρκίνο του πνεύμονα. Θεωρεί ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι προκαταρκτικές παρατηρήσεις σε δείγματα όγκων ανθρώπων που δεν είχαν ιστορικό καπνίσματος.

Η Dr Kat Arney, από το Cancer Research στη Βρετανία, δήλωσε ότι το κάπνισμα προκαλεί το 90% όλων των περιστατικών καρκίνου, αλλά υπάρχει σημαντικός αριθμός μη καπνιστών που εμφανίζουν τη νόσο.

 Θεωρεί ότι τα νέα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της αιτίας, αλλά πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πώς αυτές οι γονιδιακές ποικιλομορφίες συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.


Πηγές:
‘The Lancet Oncology’.