Η δεύτερη φάση της θεραπείας ενός 9χρονου αυτιστικού Ελληνόπουλου με βλαστοκύτταρα, θα γίνει μέσα στο Μάιο.

Η θεραπεία ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής, όπου ειδικός γιατρός έλαβε βλαστοκύτταρα με λιποαναρρόφηση. Λίγες μέρες αργότερα, χορηγήθηκε η πρώτη δόση βλαστοκυττάρων με ενδοφλέβια ένεση.

Κατά τη διαδικασία, δεν υπήρξαν επιπλοκές, παρά μόνον ένας χαμηλός πυρετός, ο οποίος διήρκεσε 24 ώρες. Επί ένα μήνα έπειτα από τη θεραπεία, το παιδί χρειάστηκε να φορέσει μία ειδική ζώνη κοιλίας (λόγω της λιποαναρρόφησης).

Την ευθύνη της φύλαξης και επεξεργασίας των βλαστοκυττάρων έχει η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Βιοχημείας κ. Γιώργου Κολιάκου.

Το παιδί ήταν συνεργάσιμο σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας και – όπως αναφέρουν οι δικοί του – η θεραπεία το έκανε πιο ήρεμο, με λιγότερες εμμονές. Προσπαθεί και παίζει με επιτυχία φυσιολογικά παιγνίδια.

Δείχνει ενδιαφέρον για τις οικογενειακές φωτογραφίες, έμαθε να μετράει έως το 20 και η εικόνα του δείχνει συνεχή βελτίωση.

Θεραπείες με βλαστοκύτταρα πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, με κόστος το οποίο ξεπερνά τα 7.000 ευρώ. Το κόστος στην Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 4.000 ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν οργανωμένα τμήματα και για να γίνει η θεραπεία.

Ο αυτισμός θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Εμφανίζεται με συχνότητα μία στα 2.000 παιδιά (0,05%), η οποία, ωστόσο, φτάνει στο 2% μεταξύ αδελφών. Η διαταραχή είναι τέσσερις έως πέντε φορές συχνότερα εμφανιζόμενη στα αγόρια.

Εντάσσεται στις διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης, οι οποίες περιλαμβάνουν σοβαρές και μόνιμες διαταραχές στην ανάπτυξη και στην επικοινωνία.

Εμφανίζεται έως το 3ο έτος της ηλικίας, ενώ ένα μικρό ποσοστό αυτιστικών παιδιών αναπτύσσει σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή τους. Η νοημοσύνη των αυτιστικών παιδιών κυμαίνεται, από βαριά νοητική αναπηρία έως και σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο