Άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρρυθμία, γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος χειροτερεύει όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα λήψης φαρμάκων για τον διαβήτη, ενώ ο κίνδυνος αυξάνει από την κακή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, δήλωσε η Dr. Sascha Dublin, από το Ινστιτούτο Group Health Research στο Σηάτλ.

Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι μοιραία νόσος, σημειώνει η Dublin, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Έρευνες σχετικά με τη σχέση διαβήτη και κολπικής μαρμαρυγής έδωσαν μεικτή εικόνα και συχνά δεν έλαβαν υπόψη την παχυσαρκία. Αυτό είναι σημαντικό, δήλωσε η Dublin, επειδή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και κολπικής μαρμαρυγής.

Στη νέα έρευνα, η Dublin εξέτασε στοιχεία 1.410 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή και 2.203 που δεν εμφάνιζαν αρρυθμίες. Ποσοστό 18% των ανθρώπων με κολπική μαρμαρυγή ελάμβαναν φάρμακα για τον διαβήτη σε σύγκριση με ποσοστό 14% της ομάδας ελέγχου.

Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό αυξημένου κινδύνου 40% για κολπική μαρμαρυγή στους διαβητικούς.

Όσο πιο σοβαρός ήταν ο διαβήτης ενός ανθρώπου τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής. Για να διαπιστωθεί η βαρύτητα του διαβήτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δυο μετρήσεις. Τα μέσα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C και το διάστημα λήψης φαρμάκων για διαβήτη.

Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αύξανε καθώς χειροτέρευε η ρύθμιση σακχάρου στο αίμα, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ενώ ο κίνδυνος ήταν μόνο περίπου 6% μεγαλύτερος για ανθρώπους με επίπεδα A1C, 7 ή μικρότερο, υποδεικνύοντας καλή μακροπρόθεσμη ρύθμιση του σακχάρου, ο κίνδυνος ήταν περίπου 50% υψηλότερος για ανθρώπους με επίπεδα A1C μεταξύ 7 και 9 και σχεδόν διπλάσιος για ανθρώπους με επίπεδα άνω του 9.

Παρομοίως, ο κίνδυνος αρρυθμίας αύξανε με τη διάρκεια του διαβήτη. Για κάθε πρόσθετο χρόνο λήψης φαρμάκων για τον διαβήτη, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξανόταν κατά 3%.

Γιατροί που ασχολούνται με ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, δήλωσε η Dublin. Για  ασθενείς που τα συμπτώματά τους παρεμβάλλονται με την ποιότητα ζωής τους προτείνει να τους διευκολύνουν να αισθάνονται καλύτερα με τη χρήση ευρέως χρησιμοποιούμενων ασφαλών φαρμάκων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of General Internal Medicine.’

Πηγές:
‘Journal of General Internal Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''