Επιζήσαντες από καρκίνο μπορεί ενδεχομένως να επιθυμούν να δοκιμάσουν τη γιόγκα για να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Dr. Douglas Blayney, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Κλινικής Ογκολογίας δήλωσε ότι οι γιατροί συχνά δεν νιώθουν άνετα να συμβουλεύουν ασθενείς που επιθυμούν τη χρήση συμπληρωματικών θεραπειών στη συνήθη αγωγή κατά του καρκίνου.

Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα αποτελεί μελετημένη παρέμβαση που φαίνεται ωφέλιμη.

Ερευνητές χώρισαν περισσότερους από 400 επιζήσαντες από καρκίνο σε μια από δυο ομάδες. Οι περισσότεροι είχαν αντιμετωπιστεί με χημειοθεραπεία για καρκίνο στο μαστό. Μια ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα ελαφράς Χάθα γιόγκα και γιόγκα αποκατάστασης δυο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα.

Η άλλη ομάδα παρακολουθούνταν, ενώ ακολουθούσε τη συνήθη πρακτική.

Όσοι επέλεξαν τη γιόγκα διέκοψαν τα υπνωτικά χάπια και κοιμόνταν καλύτερα, όπως έδειξε η αύξηση κατά 22% της ποιότητας του ύπνου. Αυτό ισοδυναμούσε με διπλάσια βελτίωση σε σχέση με όσους δεν ασκήθηκαν.

Η γιόγκα επίσης μείωσε την κούραση σχεδόν κατά το ήμισυ και οδήγησε σε μικρή αύξηση της ποιότητας ζωής.

Η επικεφαλής της έρευνας, Karen Mustian, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, δήλωσε ότι πρόκειται για θετική είδηση, καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την κούραση σε ασθενείς με καρκίνο.

Αν και οι ασθενείς ενδεχομένως λαμβάνουν φάρμακα που τους βοηθούν στον ύπνο, τέτοια σκευάσματα έχουν παρενέργειες. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε για εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι τελείως σαφές πώς η γιόγκα πετυχαίνει τη χαλαρωτική επίδραση.

Η Mustian δήλωσε ότι μπορεί ενδεχομένως να προάγει την κοινωνική σύνδεση, προσθέτοντας ότι προκαταρκτικές έρευνες υπέδειξαν ότι μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τις ορμόνες του στρες. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για όλα τα είδη γιόγκα και ότι ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι διπλωματούχος και να έχει εμπειρία με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη νόσο.

Θεωρεί πως ένα ς γιατρός θα μπορεί να συμβουλεύει για το είδος προγράμματος γιόγκα που μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμο στον ασθενή.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;