Νέο πειραματικό φάρμακο βοηθά στη συρρίκνωση των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη μορφή γενετικής μετάλλαξης, σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικής δοκιμής.

Το φάρμακο της Pfizer Inc., Crizotinib, μείωσε τους όγκους σε ασθενείς με προχωρημένο μη-μικρό καρκίνο πνευμόνων κυττάρων (NSCLC) με συγκεκριμένη αλλαγή σε γονίδιο ενζύμου που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, γνωστό ως αναπλαστική κινάση λεμφώματος.



Σύμφωνα με την Pfizer, περίπου 10.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ επηρεάζονται από τον καρκίνο με τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Yung-Jue Bang, από το Seoul National University College of Medicine, δήλωσε ότι περίπου 90% των 82 συμμετεχόντων στη δοκιμή Φάσης 1 ανταποκρίθηκαν θετικά και περισσότεροι από τους μισούς-ποσοστό 57%-εμφάνισαν συρρίκνωση των όγκων τους μετά από 8 εβδομάδες.

Οι ερευνητές περίμεναν μόνο το 10% των ασθενών -πολλοί από τους οποίους ήδη είχαν λάβει 3 ή περισσότερες αγωγές- να ανταποκριθεί στη θεραπευτική αγωγή.

Ο Bang δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά σημαντικά και αποτελούν σημαντική βελτίωση σχετικά με το αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με μεταστατική νόσο.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν πρώην καπνιστές ή δεν κάπνισαν ποτέ. Η μέση διάρκεια της αγωγής ήταν περίπου 6 μήνες.

Η Crizotinib, που λαμβάνεται από το στόμα, δρα αναστέλλοντας το ένζυμο ALK. Περίπου 1 στους 10 ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με θετικό ALK στον μη-μικρό καρκίνο πνευμόνων κυττάρων.

Η γενετική ποικιλομορφία που στοχεύεται από την crizotinib επηρεάζει περίπου 5% των ασθενών με καρκίνο στον πνεύμονα. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 12 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως και σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.
Η Pfizer ξεκίνησε δοκιμή φάσης 3 για να διαπιστώσει αν η crizotinib βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στον πνεύμονα θετικών στο ALK-σε σύγκριση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο