Νέα έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις ότι η εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει ή να επιδεινώσει συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχής σε ορισμένες γυναίκες-υποδεικνύοντας σύμφωνα με ερευνητές ότι ορισμένα περιστατικά αφορούν μη φυσιολογικές αντιδράσεις σε ορμονικές αλλαγές.

Ωστόσο, λίγες έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί επίσης να προκύψει κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη και ότι η εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να χειροτερεύσει τα συμπτώματα σε ορισμένες γυναίκες που έχουν ήδη αυτή τη διαταραχή.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει και επεκτείνει αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Dr. Ariadna Forray, του πανεπιστημίου Yale.

Χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία και συνεντεύξεις 126 γυναικών που αντιμετωπίστηκαν στην κλινική του Yale, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τις 78 γυναίκες που ήταν έγκυες, 24, ποσοστό 32%, παρουσίασαν τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εγκυμοσύνη.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την εγκυμοσύνη γυναικών με προϋπάρχουσα ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα της πάθησης επιδεινώθηκαν το ένα τρίτο του χρόνου. Σε μικρότερο αριθμό εγκυμοσυνών-ποσοστό 22%-τα συμπτώματα βελτιώθηκαν.

Η ομάδα της Forray ανακάλυψε επίσης ότι γυναίκες των οποίων η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συνήθως παρουσίαζε επιδείνωση πριν την έμμηνο ρύση αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο έξαρσης κατά την εγκυμοσύνη.

Το συγκεκριμένο εύρημα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές, υποστηρίζει την ιδέα ότι υπάρχει υπότυπος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής που επηρεάζει ορισμένες γυναίκες.

Όπως δήλωσε η Forray, οι γυναίκες αυτές μπορεί ενδεχομένως να έχουν διαφορετική ευαισθησία στις αναπαραγωγικές ορμόνες και επομένως τα φυσιολογικά αναπαραγωγικά γεγονότα προκαλούν την έναρξη ή επιδείνωση της πάθησης. Πρόσθεσε ότι δεν είναι γνωστή η αιτία που μπορεί να υπάρχουν τέτοιες διαφορές στην ορμονική ευαισθησία, αλλά ενδεχομένως αφορά διαφορές στα γονίδια που βοηθούν στη ρύθμιση ή ρυθμίζονται από τις αναπαραγωγικές ορμόνες.

Η Forray δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν οτι οι γυναίκες με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και οι γιατροί τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους-ιδιαίτερα αν φυσιολογικά έχουν έξαρση πριν την έμμηνο ρύση.

Μπορούν να καταγράφουν τα συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη και πιθανόν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη διαταραχή.

Σύμφωνα με την ερυενήτρια, οι γυναίκες και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Είναι φυσιολογικό για τις μέλλουσες μητέρες να εμφανίζουν άγχος και ανησυχίες.

Ωστόσο, δήλωσε, αν ορισμένες σκέψεις και συμπεριφορές-όπως ανησυχία σχετικά με την καθαριότητα, την τάξη ή την κατάσταση του μωρού- αρχίζουν να προκαλούν δυσφορία και να παρεμβάλλονται με την καθημερινή λειτουργία τότε είναι ώρα να συζητήσουν με τον γιατρό τους.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα επίσης υποδεικνύουν ότι γυναίκες με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κατά την εποχή της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα πιθανό να έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με το φόβο της μόλυνσης, όπως μικρόβια.

Από τις γυναίκες που εμφάνισαν συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, 67% είχε τέτοιες ανησυχίες σε σύγκριση με ποσοστό 36% γυναικών των οποίων η έναρξη της πάθησης δεν σχετιζόταν με την εγκυμοσύνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις