Άνθρωποι που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από αυτήν, αναφέρει νέα έρευνα.

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η αιτία του αυξημένου κινδύνου είναι τα φάρμακα ή η ίδια η πάθηση. Η ατοπική δερματίτιδα είναι είδος εκζέματος ή φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση. Επηρεάζει περίπου 20% των παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, αλλά συχνά υποχωρεί στην ενήλικο ζωή.

Προκαλεί εξάνθημα και κνησμό.

Υπάρχουν αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το αν αυτού του είδους τα συχνά εξανθήματα που οδηγούν σε δράση το ανοσοποιητικό ενδεχομένως καθιστούν περισσότερο πιθανό να εμφανίσει κάποιος που πάσχει από ατοπική δερματίτιδα καρκίνο.

Ο Dr. Alejandro Arana, από την εταιρία Risk Management Resources, ανέλυσε το ιατρικό ιστορικό περίπου 4,5 εκατ. ανθρώπων στη Βρετανία και τους παρακολούθησε για 7 χρόνια. Όπως αναφέρει στο περιοδικό ‘British journal of Dermatology’, περίπου 1,5% των συγκεκριμένων ανθρώπων είχε ατοπική δερματίτιδα και κάτω του 3% διαγνώστηκε με καρκίνο.

Οι άνθρωποι με ατοπική δερματίτιδα ήταν κατά μέσον όρο 12 έως 15 χρόνια νεότεροι από αυτούς που δεν είχαν ατοπική δερματίτιδα.

Γενικά, άνθρωποι χωρίς ατοπική δερματίτιδα ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με ανθρώπους που έπασχαν από αυτή. Παρατηρήθηκαν 129.272 περιστατικά πρώτου καρκίνου σε ανθρώπους χωρίς ατοπική δερματίτιδα και 700 περιστατικά πρώτου καρκίνου σε όσους έπασχαν από ατοπική δερματίτιδα.

Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν την επίδραση της διαφοράς στην ηλικία και εστίασαν σε κάθε ηλικιακή ομάδα η εικόνα μεταβλήθηκε. Σε κάθε ηλικία το ποσοστό καρκίνου ήταν υψηλότερο στους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα.

Αυτή η γενική εικόνα ίσχυε όταν ο Arana και οι συνεργάτες του εξέτασαν ειδικά το λέμφωμα, το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος. Όταν εξετάστηκαν σύμφωνα με την ηλικία άνθρωποι με ατοπική δερματίτιδα είχαν περίπου 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο σε σχέση με ανθρώπους χωρίς την πάθηση.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η ατοπική δερματίτιδα προκαλεί καρκίνο, τονίζουν οι ερευνητές.

Ο Dr. David Margolis, από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια σημείωσε τη δυσκολία που έχουν τέτοιες έρευνες σχετικά με την καλή διενέργεια και ερμηνεία τους και πρόσθεσε ότι μεταξύ ασθενών με ατοπική δερματίτιδα ο γενικός κίνδυνος για καρκίνο ήταν παρόλα αυτά χαμηλός.

Ο Arana δήλωσε ότι οι διαφορές ανάλογα με την ηλικία είναι μικρές, αλλά οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τις πρόσφατες έρευνες και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα έναντι του καρκίνου σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα.

Τα ευρήματα επίσης δεν διαχωρίζουν την επίδραση των φαρμάκων από την επίδραση της πάθησης.

Ο Arana δήλωσε ότι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει αιτιατή σχέση μόνο από μια έρευνα.

Πηγές:
‘British journal of Dermatology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;