Επιστήμονες εντόπισαν τους 8 τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, (HPV) που είναι υπεύθυνοι για άνω του 90% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου παγκοσμίως και δηλώνουν ότι θα πρέπει να αποτελέσουν στόχο για την επόμενη γενιά εμβολίων.

Πρόκειται για τον δεύτερο πιο συνήθη τύπο καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως και αναμένεται να προκαλέσει τον θάνατο 328.000 γυναικών φέτος.

Η επικεφαλής της έρευνας, Silvia de Sanjose, από το Καταλανικό Ινστιτούτο Ογκολογίας της Βαρκελώνης, εξέτασε ποιοι τύποι HPV συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια εμφάνιση της νόσου. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Lancet’ αναφέρουν ότι 8 τύποι του HPV -16, 18, 45, 33, 31, 52, 58, και 35 είναι υπεύθυνοι για περισσότερο από το 90% των περιστατικών.

Η De Sanjose, δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν το επιχείρημα για πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου μέσω χρήσης των υπαρχόντων εμβολίων και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη εμβολίων δεύτερης γενιάς έναντι πολλών τύπων HPV. Το εμβόλιο Cervarix της GSK και Gardasil της Merck προστατεύουν από τους τύπους 16 και 18 και μερικώς έναντι του 31 και 45.

Περίπου το 80% από τα περιστατικά καρκίνου στον τράχηλο, παγκοσμίως, εμφανίζονται τώρα στις ανεπτυγμένες χώρες και η νόσος προκαλείται από υψηλού κινδύνου και σεξουαλικά μεταδιδόμενους τύπους του HPV.

Από τους άνω των 118 διαφορετικούς τύπους του HPV που έχουν εντοπιστεί, περίπου 40 μολύνουν το γεννητικό σύστημα και 12 είναι γνωστό πως προκαλούν καρκίνο, εξηγούν οι επιστήμονες.

Στην έρευνα, που αφορούσε περιστατικά καρκίνου από την Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, κεντρική Νότιο Αμερική, Αφρική, Ασία και Ωκεανία, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης αρκετούς σπάνιους τύπους HPV - 26, 30, 61, 67, 69, 82 και 91 –που μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου αλλά αφορούν μόνο το 1% περιστατικών παγκοσμίως.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια