Οι αρτηρίες ενός καπνιστή φαίνεται ότι βελτιώνονται μετά τη διακοπή του καπνίσματος αν και χρειάζεται περίπου μια δεκαετία για να επανέλθουν στην κανονική τους μορφή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα με επικεφαλής τον Dr.Noor Ahmed Jatoi ,του Trinity College στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation’ , διενεργήθηκε σε 554 εθελοντές που ήταν καπνιστές, μη καπνιστές ή που είχαν διακόψει το κάπνισμα .

Ο χρόνος διακοπής του καπνίσματος διαιρέθηκε σε τέσσερις κατηγορίες. Λιγότερο από ένα χρόνο, περισσότερο από ένα χρόνο, λιγότερο από δέκα και περισσότερο από δέκα. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν την σοβαρότητα της αρτηριοσκλήρυνσης των εθελοντών, κατάσταση που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο χρόνο έχει διακόψει κανείς το κάπνισμα τόσο πιο καλή εικόνα στις αρτηρίες έχει. Οι καπνιστές και όσοι είχαν διακόψει το κάπνισμα για ένα χρόνο είχαν σημαντικά σκληρότερες αρτηρίες σε σχέση με τους μη καπνιστές, δήλωσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία.

Συμπερασματικά, η βελτίωση εμφανίστηκε σε διάστημα ενός έως δέκα ετών αλλά οι παράμετροι που σχετίζονταν με την κατάσταση των αρτηριών τους έφτασαν στα κανονικά επίπεδα σε περισσότερο από δέκα χρόνια διακοπής του καπνίσματος.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα μέτρο που συμβάλλει στην καλύτερη ζωή και στην παράτασή της.

Πηγές:
‘Circulation’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015