Επιστήμονες ανακάλυψαν γενετική αλλοίωση που συμβαίνει σε συνήθη μορφή καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές, που όπως δήλωσαν προσφέρει στόχο ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine’, ερευνητική ομάδα από τη Γερμανία δήλωσε ότι το γονίδιο FGFR1 είναι νέος ύποπτος όσον αφορά τον επιδερμοειδή καρκίνο πνεύμονα και τα ευρήματα ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσουν σε στοχευμένα φάρμακα για ασθενείς των οποίων οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Ο Nicholas Turner, του Ινστιτούτου για την έρευνα στον καρκίνο, του Λονδίνου, δήλωσε ότι μέχρι τώρα τα νέα για τέτοιους ασθενείς δεν ήταν καλά. Ωστόσο, θεωρεί ότι η νέα έρευνα αποτελεί την πρώτη αχτίδα ελπίδας.

Ο επιδερμοειδής καρκίνος πνεύμονα έχει την τάση να ανταποκρίνεται φτωχά στη χημειοθεραπεία και τη ραδιοθεραπεία και δεν υπάρχουν ακόμα στοχευμένα φάρμακα για αυτόν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Roman Thomas, του Max Planck Institute for Neurological Research της Γερμανίας, δημιούργησε γενετικά προφίλ μεγάλης ομάδας καρκινικών κυττάρων πνεύμονα και ανακάλυψε ότι τα δείγματα επιδερμοειδούς καρκίνου του πνεύμονα περιείχαν περισσότερα αντίγραφα του γονιδίου FGFR1 σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι εξέτασε μεγάλη ομάδα ασθενών με καρκίνο πνεύμονα όλων των ειδών και συγκεκριμένα είδε τον συγκεκριμένο υπότυπο μόνο στη συγκεκριμενη ομάδα ασθενών με επιδερμοειδή καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως δήλωσε, περισσότερο από το 20% των δειγμάτων επιδερμοειδούς καρκίνου του πνεύμονα έδειξε πολλαπλά αντίγραφα του γονιδίου FGFR1.

Ο Thomas δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι φάρμακα γνωστά ως καταστολείς του FGFR, σχεδιασμένα να μπλοκάρουν τη λειτουργία αυτού του γονιδίου θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα έναντι αυτού του είδους καρκίνου του πνεύμονα.

Μετά τον εντοπισμό του γονιδίου, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε σε ποντίκια φάρμακο καταστολέα του FGFR και ανακάλυψε ότι συρρίκνωνε τους όγκους.

Μόνο οι όγκοι με την ενίσχυση του γονιδίου επέδειξαν τη συγκεκριμένη ακραία ευαισθησία στον καταστολέα FGRF.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν περαιτέρω κλινικές δοκιμές αυτού του τύπου φαρμάκων σε ασθενείς έχουν καλά αποτελέσματα ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατεθούν φάρμακα προς χρήση εντός 5 ετών.

Πηγές:
Science Translational Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ