Άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο που προκλήθηκε από αιμορραγία στον εγκέφαλο θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη στατινών, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Αν και οι στατίνες συνήθως χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτούς τους ασθενείς, εξουδετερώνοντας άλλα οφέλη που προσφέρουν στην καρδιά τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο Dr. Brandon Westover, από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σημειώνει στο περιοδικό ‘Neurology’ ότι η ανάλυση υποδεικνύει πως σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου επανεμφάνισης εγκεφαλικής αιμορραγίας θα πρέπει ενδεχομένωςνα προτιμηθεί η αποφυγή των στατινών.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για ανθρώπους που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια σε έναν από τους 4 λοβούς, που επανέρχονται περισσότερο συχνά σε σχέση με εγκεφαλικά επεισόδια που συμβαίνουν βαθύτερα στον εγκέφαλο.

Ο Westover δήλωσε ότι άνθρωποι με αυτού του τύπου το εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν 22% κίνδυνο για δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο όταν λαμβάνουν στατίνες, σε σύγκριση με ποσοστό 14% των ανθρώπων που δεν λαμβάνουν στατίνες.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μαθηματικό μοντέλο με βάση στοιχεία 2 κλινικών δοκιμών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές πώς οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας σε αυτούς τους ασθενείς. Ενδεχομένως τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο ή πιθανόν οι στατίνες να επηρεάζουν παράγοντες θρόμβωσης στο αίμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη LDL, την κακή χοληστερόλη, που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι μεταξύ των φαρμάκων που πωλούνται περισσότερο παγκοσμίως, λόγω πολλών ευρημάτων ερευνών σύμφωνα με τα οποία τα συγκεκριμένα φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Dr. Larry Goldstein, του Πανεπιστημίου Duke και του ιατρικού κέντρου Durham στη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, δήλωσε ότι ελλείψει στοιχείων κλινικών δοκιμών υψηλής ποιότητας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν τους γιατρούς να λάβουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το ποιοι ασθενείς με κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο θα ωφεληθούν από τη λήψη στατινών.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο