Τους 99 έχουν φτάσει οι νεκροί από τη γρίπη, με τους επιστήμονες να είναι προβληματισμένοι με την εξέλιξη της επιδημίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ανακοινώθηκε ότι η επιδημία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 125. Στην κορύφωση της πανδημίας – είπαν οι επιστήμονες – οι νοσηλευόμενοι σε εντατικές μονάδες δεν ξεπέρασαν τους 70.

Οι προβλέψεις είναι άσχημες και για τον αριθμό των νεκρών. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι έως το τέλος της περιόδου, ενδέχεται να ξεπεράσουν κατά 50% έως και 100% τους νεκρούς της πανδημίας, οι οποίοι ήταν 149.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η χώρα βρίσκεται σε φάση υψηλής δραστηριότητας της εποχικής γρίπης. με σημαντικό αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων.

Έως τις 20 Φεβρουαρίου 126 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και έχουν καταγραφεί 93 θάνατοι σε περιστατικά με επιβεβαιωμένη γρίπη. Όσον αφορά την καταγραφή περιστατικών γριπώδους συνδρομής φαίνεται ότι είμαστε σε καθοδική πορεία συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρόμοια εικόνα εποχικής γρίπης εφέτος με αυξημένο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Αγγλία, Ιρλανδία). Τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης που καταγράφουν τα σοβαρά περιστατικά γρίπης δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (σε μερικές χώρες υπολειτουργούν) και ως εκ τούτου τα δεδομένα της Ελλάδας δεν είναι εύκολα συγκρίσιμα με αυτά από άλλες χώρες.


Παρατηρήσεις

Από τα έως τώρα δεδομένα της δραστηριότητας γρίπης στην χώρα μπορεί να γίνουν οι κατωτέρω παρατηρήσεις:

Καθ΄ υπεροχήν κυκλοφορία στελέχους γρίπης Α(Η1Ν1)2009 που σχετίζεται με σοβαρότερη νόσο.
Υπήρξε συσσώρευση των περιστατικών γρίπης σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με πέρυσι. Ως εκ τούτου παρατηρήθηκαν αναλογικά υψηλότερα ποσοστά σοβαρής νόσου και θανάτων ανά εβδομάδα.


Σε σοβαρά περιστατικά (άτομα υψηλού κινδύνου με εκδηλώσεις γρίπης και άτομα με σοβαρή γρίπη) παρατηρήθηκε μη έγκαιρη έναρξη θεραπευτικής αγωγής. Αυτό (σύμφωνα με βιβλιογραφία από την αντιμετώπιση της πανδημίας) πιθανόν να σχετίζεται και με υποεκτίμηση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Μετακίνηση της διάμεσης ηλικίας προσβολής σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με πέρυσι (54 ετών, διατεταρτημοριακό εύρος 41-63 έτη).

Τα άτομα αυτά έχουν υψηλότερη πιθανότητα να ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τα οποία δείχνουν ότι το 80% περίπου των περιστατικών ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

H γρίπη από το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο ακόμη και σε νέα άτομα χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.

Εμβολιασμός

Στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου, παρατηρήθηκε εφέτος χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού με το εποχικό εμβόλιο γρίπης (που περιλαμβάνει και το κυκλοφορούν στέλεχος Α/Η1Ν1 2009) σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατη τηλεφωνική έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ στις αρχές Φεβρουαρίου 2011, το εκτιμώμενο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για το γενικό πληθυσμό ήταν μόνο 5,9% ενώ αυξήθηκε σε 8.5% σε αντίστοιχη έρευνα στις 18-19 Φεβρουαρίου και αγγίζει το 20.4% σε άτομα με χρόνια νοσήματα.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι >50%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα,δεν σημειώθηκε έλλειψη εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων.
Εξίσου χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο παρατηρήθηκαν και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (παρά την εκστρατεία του ΥΥΚΑ και του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

για τον συγκεκριμένο αυτό πληθυσμό τόσο το 2009, όσο και από ενωρίς το 2010).

Τονίζονται εκ νέου τα εξής προληπτικά μέτρα:

  1. Η ανάγκη έγκαιρης επίσκεψης σε ιατρό σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων ή σε ήπια συμπτώματα σε άτομο υψηλού κινδύνου, ώστε να χορηγηθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία που θα περιλαμβάνει και αντι-ιικά.
  2. Η ουσιαστική σημασία των μέτρων υγιεινής (πλύσιμο χεριών και αναπνευστική υγιεινή), η οποία περιλαμβάνει την οικειοθελή απομόνωση κατ’ οίκον για τα περιστατικά με συμπτώματα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση της νόσου.
  3. Η ανάγκη εμβολιασμού των ατόμων υψηλού κινδύνου καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα.