Η μαστογραφία είναι λιγότερο ακριβής στον εντοπισμό καρκίνου στο μαστό σε γυναίκες που ήδη είχαν τη νόσο προηγουμένως, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Γυναίκες που είχαν στο παρελθόν καρκίνο μαστού έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νέους όγκους σε σχέση με γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την εξέταση σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου στο μαστό.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’ και βασίστηκε σε πληροφορίες από τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για μαστογραφίες στις ΗΠΑ, έδειξε ότι η εξέταση βοηθά τον εντοπισμό καρκίνου στο μαστό σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού αλλά όχι αρκετά συχνά.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Les Irwig του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, αποτελεί συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Αυστραλών ερευνητών που συνέκριναν 120.000 μαστογραφίες. Οι μισές ήταν από γυναίκες με ιστορικό καρκίνου και οι υπόλοιπες γυναικών που δεν είχαν νοσήσει.

Σε διάστημα ενός έτους εξετάσεων, εντοπίστηκαν 655 όγκοι σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με 342 στις άλλες γυναίκες.

Σε 1.000 εξετάσεις διαγνώστηκαν 7 περιστατικά καρκίνου σε σύγκριση με 4 ανά 1.000 γυναικών που δεν είχαν ιστορικό.

Ωστόσο, από την εξέταση διέφυγαν όγκοι 11% πιο συχνά σε γυναίκες με ιστορικό της νόσου παρόλο που οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας είχαν υψηλότερο αριθμό επιπλέον μαστογραφιών.

Οι γυναίκες που εμφάνισαν στο παρελθόν καρκίνο στο μαστό είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ενημερωθούν ότι η μαστογραφία έδειξε την ύπαρξη όγκου, αν και η γυναίκα στην πραγματικότητα δεν νοσούσε.

Επιπλέον, οι καρκίνοι που εντοπίστηκαν από συμπτώματα και όχι από εξέταση ήταν περισσότερο από δυο φορές το ίδιο συχνές στις γυναίκες που είχαν εμφανίσει στο παρελθόν καρκίνο.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA